[Delphi] Wyjaśnienie funkcji...

0

witam mam prośbę, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić działanie tych funkcji:

function DEC_na_XXX(value: String; system: Integer): String;
var liczba: Integer;
begin
  if value = '' then
    begin
      Result := '';
      Exit;
    end;
  Result := '';
  liczba := StrToInt(value);
  Repeat
    Result := Zamien(liczba mod system) + Result;
    liczba := liczba div system;
  until liczba = 0;
end;

oraz

function XXX_na_DEC(value: String; system: Integer): String;
var i, suma, dlug: Integer;
begin
  if value = '' then
    begin
      Result := '';
      Exit;
    end;
  suma := 0;
  dlug := Length(value) - 1;
  for i := 0 to dlug do
    suma := suma +
            Zamien(value[i + 1]) * Round(IntPower(system, (dlug - i)));
  Result := IntToStr(suma);
end;

są to funkcje z gotowca z waszej strony, ale nie są wyjaśnienia, a pliki o których było tam napisane nie są możliwe do ściągnięcia, właściwie najbardziej potrzebowałbym wyjaśnienia końcówki drugiej funkcji (to z Round i IntPower - może ktoś dodatkowo powiedzieć co jest podstawiane pod zmienną "system" bo nigdzie tego nie widze)

PS. z obu funkcji wyciąłem funkcje Zamień ponieważ ją rozumiem i chciałem troszkę skrócić post, jakby ktoś potrzebował to całość jest dostępna tutaj - http://4programmers.net/Delphi/Gotowce/Zamiana_liczb_z_jednego_systemu_liczbowego_na_inny_(BIN_...OCT...DEC..._HEX)
PS2. szukałem czegoś przydatnego na forum (swoją drogą szukajka jest trochę dziwna - nie da rady nic znalezc wpisując np "dec hex bin" ;S ) ale nic nie znalazłem, ktoś gdzieś podał jakąś prostą procedurkę do zamiany z bin na dec ale nie działa dobrze (nie wiem czemu, tak samo jak i ta, którą ja zrobiłem, dlatego biorę gotowca...)

0
whatever. napisał(a)

[...] potrzebowałbym wyjaśnienia końcówki drugiej funkcji (to z Round i IntPower - może ktoś dodatkowo powiedzieć co jest podstawiane pod zmienną "system" bo nigdzie tego nie widze)

po 1. uzywaj googli:
http://www.google.pl/search?q=delphi+Round
http://www.google.pl/search?q=delphi+intpower
po 2. o to co jest podstawiane pod "system" dowiesz sie z linka ktory sam podales. przeczytaj i pomysl.

P.S. http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=32652 (to tez znalazlem dzieki googli, w jakies 5sec)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1