kod kreskowy w delphi

0

Witam!
Tworzę program dla mojej firmy do obsługi paczek pocztowych, całość oparłem na bazie danych sql stworzoną na komputerze lokalnym. W zasadzie program jest w 70% wykonany i pozostały mi 2 problemy z których jednego nie wiem jak rozwiązać.
Mianowicie potrzebuję wykonać moduł generujący kody kreskowe poczty polskiej na paczki pocztowe oraz paczki pobrani owe. Informacje jakie mam od poczty:
Kod kreskowy w standardzie EAN/UCC-128 (obecny GS1-128 - wersja C)
Algorytm cyfry kontrolnej

Problem polega na stworzeniu kodu kreskowego w tym standardzie- czy posiada ktoś z was bibliotekę dll lub gotowy algorytm który to wyrysuje lub też przeliczy daną cyfrę do postaci modułowej którą można by wydrukować? Ewentualnie gdyby znalazł się komponent który potrafi to wykona to był bym wdzięczny za jego wysłanie. W tym temacie będę opisywał problemy jakie wystąpią przy pisaniu własnoręcznie algorytmu, generalnie sama idea kodu jest banalna i mam sporo materiałów na jej temat ale napisanie tego algorytmu to kilka dni pracy jak dla mnie.

0

FreeReport

0

w instrukcji obsługi nie ma informacji o tym aby ten program obsługiwał te kody pocztowe. misiekd - czy testowałeś te komponenty?

0
hs2 napisał(a)

w instrukcji obsługi nie ma informacji o tym aby ten program obsługiwał te kody pocztowe. misiekd - czy testowałeś te komponenty?
to nie są żadne kody pocztowe - to zwykły ean128C z odpowiednimi danymi. I jak widać są one na liscie

TBarcodeType = (bcCode_2_5_interleaved,
                bcCode_2_5_industrial,
                bcCode_2_5_matrix,
                bcCode39,
                bcCode39Extended,
                bcCode128A,
                bcCode128B,
                bcCode128C,
                bcCode93,
                bcCode93Extended,
                bcCodeMSI,
                bcCodePostNet,
                bcCodeCodabar,
                bcCodeEAN8,
                bcCodeEAN13
                                );

i tak używam FreeReporta oraz jego płatnego odpowiednika FastReporta i uważam, że są najlepszymi dostępnymi na rynku narzędziami do raportowania dla Delphi (i pewnie nie tylko dla Delphi)

0

Misiekd tu mam małą wątpliwość - EAN/UCC-128 (obecny GS1-128) to jak rozumiem to samo co CODE 128 C bo w specyfikacji którą załączasz EAN kończy się na EAN 13

Widzę że free raport jest max do delphi 2005 a ja używał 2009 :/

0

kod kreskowy wygląda inaczej w fast raport i inaczej na druku poczty. Tak się trochę zastanawiałem nad tym problemem i chyba ten kod zakodowany jako EAN128 C czytnik poczty powinien łyknąć bo do programu i tak przekazuje on wartość cyfrową :) -> jutro pójdę i zobaczymy jak to wyjdzie

0

rave raport odpada - przy powiększaniu kodu do standardu poczty nie łapią go czytniki. Zrobiłem sobie komponent do generowania kodu więc już po sprawie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1