[Delphi] Vista - autorun

0

Witam!
Napisałem program który ma startować wraz ze startem systemu.
Na Viście jednak jest z tym problem. :-/

Reg.RootKey := HKEY_LOCAL_MACHINE;
Reg.OpenKey('Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run', True);
Reg.WriteString('Purpurowy Rower !', Application.ExeName);
reg.closekey

tak mam to zaimplementowane

Coś gdzieś wyczytałem, że należy uruchamiać program jako administrator, jak to jest w praktyce? Można jakoś to obejść, aby program startował wraz z systemem dla normalnych użytkowników?

Dodam, że nie posiadam Visty (ten system jest mi zupełnie obcy) i muszę się opierać na sprawozdaniach kolegów, którzy to są zieloni w temacie komputerów. Podobno po odpaleniu programu wyrzuca "no failed".

0

Poczytaj http://delphi.about.com/od/delphitips2009/qt/delphi-vista-registry-run-on-startup.htm - a swoją
drogą wystarczyło wpisać w gogle delphi vista registry i drugi wynik to właśnie ta strona. Inny sposób, ale
nie wiem czy zadziała - sam siedze na XP (dosyć słaby już komputer) to zapis do: HKEY_CURRENT_USER.

0

Dzięki wielkie ;)
Ja swoją drogą wpisywałem różnie bo nie wpadł bym na to żeby registry dodać :)

0

na viście zwykły user nie ma dostępu do HKEY_LOCAL_MACHINE a jedynie do HKEY_CURRENT_USER jak napisał Olesio

0

Jeśli jeszcze się przyda to spróbuj tak:

Reg.RootKey := HKEY_LOCAL_MACHINE;
Reg.Access:=KEY_ALL_ACCESS or KEY_WOW64_64KEY;
Reg.OpenKey('Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run', True);
Reg.WriteString('Purpurowy Rower !', Application.ExeName);
reg.closekey

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1