Problem z rozmiarem okien fsMDIChild

0

Mam okno główne typu fsMDIForm oraz kilka okienek fsMDIChild.

Problem polega na tym, że tuż po uruchomieniu programu wszystkie okna fsMDIChild automatycznie przyjmują inny rozmiar niż założony i ustawiony wcześniej przeze mnie, wszystkie okna „robią się” tej samej wielkości i ustawiają się w tzw. „kaskadę”. Stąd moje pytanie do Was: Co zrobić, aby okna były takiej wielkości jaką sobie z góry założyłem?
Używam Delphi 7.

Ps. Witam wszystkich serdecznie, jestem tu nowy i nie zdążyłem się jeszcze rozeznać w 100% na tym forum. Dlatego też proszę o wyrozumiałość i jeśli taki wątek był już poruszany, badzo proszę o namiar na niego. Pozdrawiam.

0

witamy
pokaz kod, bedzie latwiej.

P.S. jako "nowy" MUSISZ to przeczytac i wziac sobie do serca, zeby w przyszlosci nie bylo nieprzyjemnosci: http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=39079 ;]

pozdrawiam
cimak

0

Oto kody:

  • kod programu głównego:
program Project1;

uses
  Forms,
  Unit1 in 'Unit1.pas' {fMain},
  Unit2 in 'Unit2.pas' {fUmowy},
  Unit3 in 'Unit3.pas' {fNaliczenia},
  Unit4 in 'Unit4.pas' {fOdliczenia},
  Unit5 in 'Unit5.pas' {fZwroty},
  Unit6 in 'Unit6.pas' {fZawieszenia},
  UnitDane in 'UnitDane.pas';

{$R *.res}

begin
  Application.Initialize;
  Application.CreateForm(TfMain, fMain);
  Application.CreateForm(TfUmowy, fUmowy);
  Application.CreateForm(TfNaliczenia, fNaliczenia);
  Application.CreateForm(TfOdliczenia, fOdliczenia);
  Application.CreateForm(TfZwroty, fZwroty);
  Application.CreateForm(TfZawieszenia, fZawieszenia);
  Application.Run;
end.
  • kod głównej formatki MDI
object fMain: TfMain
  Left = 1268
  Top = 421
  Width = 362
  Height = 158
  Caption = 'fMain'
  Color = clBtnFace
  Font.Charset = DEFAULT_CHARSET
  Font.Color = clWindowText
  Font.Height = -11
  Font.Name = 'MS Sans Serif'
  Font.Style = []
  FormStyle = fsMDIForm
  OldCreateOrder = False
  WindowState = wsMaximized
  OnCreate = FormCreate
  PixelsPerInch = 96
  TextHeight = 13
  object ToolBar1: TToolBar
    Left = 0
    Top = 0
    Width = 354
    Height = 29
    Caption = 'ToolBar1'
    TabOrder = 0
    object ToolButton1: TToolButton
      Left = 0
      Top = 2
      Caption = 'ToolButton1'
      ImageIndex = 0
      OnClick = ToolButton1Click
    end
    object ToolButton2: TToolButton
      Left = 23
      Top = 2
      Caption = 'ToolButton2'
      ImageIndex = 1
      OnClick = ToolButton2Click
    end
    object ToolButton3: TToolButton
      Left = 46
      Top = 2
      Caption = 'ToolButton3'
      ImageIndex = 2
      OnClick = ToolButton3Click
    end
  end
end
  • kod jednego z okien MDIchild:
object fZwroty: TfZwroty
  Left = 1165
  Top = 323
  Width = 440
  Height = 294
  Caption = 'fZwroty'
  Color = clBtnFace
  Font.Charset = DEFAULT_CHARSET
  Font.Color = clWindowText
  Font.Height = -11
  Font.Name = 'MS Sans Serif'
  Font.Style = []
  FormStyle = fsMDIChild
  OldCreateOrder = False
  Position = poDefault
  Visible = True
  PixelsPerInch = 96
  TextHeight = 13
end
0

A tworzysz je dynamicznie, czy statycznie?

0

A tworzysz je dynamicznie, czy statycznie?

Wszystkie okna tworzę statycznie. Jak dotąd udało mi się uzyskać pożądany efekt pokrętną metodą poprzez wykorzystanie zdarzeń OnCreate poszczególnych formatek, podczas których po prostu przypisuję właściwościom width i height dane wartości, ale chciałbym się tego pozbyć (o ile się da) :(

1

Szczerze mowiac pierwsze slysze o takim przypadku. Ja tam ustawiam w object inspectorze width height oraz position i wszystko dziala jak nalezy z tym ze ja wywoluje dana formatke w taki sposob aby nie dalo sie jej 2 razy otworzyc.

procedure TfmMain.tbKDClick(Sender: TObject);
var
  form: TForm;
begin
  form:=FindMDIChild(TfmKD); //funkcja ktora szuka midichild 
  if form<>nil then fmKD.BringToFront else
  begin
    fmKD:=TfmKD.Create(self);
    fmKD.Show;
  end;
end;
0

woolfik, rozumiem, że w Twoim przypadku formatki MDIchild nie są tworzone automatycznie w czasie staru programu, lecz generujesz je dynamicznie przez wywołanie opisanej przez Ciebie procedury, tak?

0

W finalnej wersji tak ale gdy np dodaje nowa formatke to oszczedzajac sobie klikania tworze ja automatycznie w czasie startu i dopiero gdy wszystko dziala wrzucam wywolanie w jakies menu i usuwam z automatycznego tworzenia. Powiedz mi jeszcze czy te formatki midi dziedzicza po jakiejs konkretnej formie czy po prostu po TForm? Jedynym moim pomyslem na twoj problem moze byc w onShow kazdej formy ustawienie odpowiednich wartosci oraz pozycji.

0

Tak właśnie myślałem, dzięki za podpowiedź.
Moje formatki są na bazie podstawowego typu TForm. Zamiast onShow do obejścia problemu aktualnie wykorzystuję zdarzenie OnCreate dla wszystkich formatek, ale jest to bardzo niewygodne, bo muszę ręcznie pilnować wartości width i height. Wieczorem postaram się wypróbować u siebie Twój sposób z dynamicznym tworzeniem.

1

Gdybys chcial uzyc mojego kodu to bedzie ci potrzebne jeszcze to:

function TfmMain.FindMDIChild(AClassType: TClass; ATag: integer = 0): TForm;
var
 i: integer;
begin
  result:=nil;
  for i:=0 to self.MDIChildCount-1 do
    if (self.MDIChildren[i].ClassType = AClassType) and
       (self.MDIChildren[i].Tag = ATag) then
    begin
      result:=self.MDIChildren[i];
      break;
    end;
end;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0