clientsocket i server socket

0

więc tak...
chcę rozdzielić wysyłane wiadomości pomiędzy klientem a serwerem tylko nie wiem jak to zrobić

(serwer)serwer do klienta:

serversocket1.Socket.Connections[0].sendtext(edit1.text);

(klient)a to otrzymanie wiadomości od serwera

label7.caption:=socket.ReceiveText;

i tu pojawia się problem... klient będzie wszystkie wiadomości otrzymane od serwera zapisywał do label7

czy jest możliwe, aby np. każda nowa wiadomość zapisywała się do innej zmiennej albo komponentu?

0

TStringList, TMemo, itp

np

sl : TStringlist;
...
sl := TStringList.create();
...
sl.add(socket.receiveText);
0

dzięki bardzo!!! xD
a do czego służy ta instrukcja i gdzie ją umieścić

sl := TStringList.create();
0

a jeszcze jedno...
jak odczytać z memo poszczególną kolumnę i zapisać ją do zmiennej?

1
siwy18l napisał(a)

a do czego służy ta instrukcja i gdzie ją umieścić

sl := TStringList.create();

Poczytaj podstawy to po pierwsze, a dopieto później bierz się za tworzenie aplikacji klient - serwer.
Ten kod powyżej tworzy pod zmienną SL obiekt typu TStringList. A TStringList to jak sama nazwa
wskazuje lista stringów. Czyli można pokrótce napisać, że to takie jakby Memo - tylko niewizualne.

siwy18l napisał(a)

a jeszcze jedno...
jak odczytać z memo poszczególną kolumnę i zapisać ją do zmiennej?

Memo nie posiada kolumn tylko linie. Odczytać je można tak jak poniżej. Linie indeksowane są od zera.

var
  Zmienna : string;
begin
  Zmienna := Memo1.Lines[0];
end;

O to Tobie chodzi? No chyba że masz w Memo tekst w kolumnach. Wtedy trzeba go przetworzyć używając
poleceń Copy, Delete i Pos. Poszukując funkcją Pos znaku #9 (tabulator) jeśli on oddziela "kolumny "tekstu.

0

dzięki Olesio ;) dokładnie o to mi chodziło xD

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1