Rozmiar i pozycja komponentu.

0

Mam na formie kilka komponentów, między innymi Image.
Chciałbym aby w zależności od rozmiaru okna aplikacji zmienić
ich rozmiar i położenie.

Okno szerokie - komponenty rozstawione i szersze,
okno wąskie - komponenty wąskie i blisko siebie.

Problem mam taki, że nie znam żadnego kodu, którym mógłbym
ustawić rozmiar i położenie komponentu.

0

to nie kod tylko właściwości > Properties
i zdarzenia > Events

0

I co mi z Eventów?
Chodzi mi bezpośrednio o ustawienie rozmiaru/położenia,
a do czego to sobie dopiszę to już inna bajka.

Mam na myśli coś w stylu:

Image.Size(10, 15);
Image.Position(76, 112);

0

no już masz właściwości :))
a z Eventów zmieniasz rozmiary i położenie wg. jakieś skali np. w OnResize

0

Trochę nie jasno napisałeś ale już sam do tego doszedłem.
Tak czy inaczej, dzięki.

0

sorki, być może nie potrafię się szybko wczuć :)

0

Komponent Image na propert Anchors (możesz też wykorzystać Align - w zależnosci czego potrzebujesz). Ustawiając Left,Top,Right i/lub Bottom na TRUE powodujesz, ze komponent zaczyna "trzymać" się wyznaczonych krawędzi.

Więc jeżeli chcesz, żeby komponent zawsze mial margines 15 pikseli od prawej i lewej krawedzi. To podczas projektowania nadajesz komponentowi Image takie wymiary, zeby ustawić żadany margines, a następnie ustawiasz właściwosc Anchors.Left i Anchors.Right na True - komponent sam zadba o to, zeby ustalic swoj rozmiar po resize.

Jeżeli natomiast chcesz, zeby te wymiary były zmienne - w sensie kiedy wielkosc okna aplikacji przekroczy jakas wartosc progowa - wtedy ustawiasz inne rozmiary, to musisz w zdarzeniu (event) OnResize Formy obsluzyc jak sie ma zachowac komponent Image (do tego uzywasz propertow: Left, Top, Width, Height obiektu Image).

I viola.

0

ha, ha @toyman bravo :) a nie pracujesz przypadkiem w szkole ? :-D

0

Efff ... nie bardzo wiem w jakich kategoriach mam rozumiec to co napisales.

0

zbynio_k napisal kierunek a ty szczegolowa mape :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1