Pascal/grafika

Odpowiedz Nowy wątek
2010-02-13 14:11

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Witam.
Zacząłem się bawić grafiką w turbo pascalu. Napisałem pseudo program rysujący kółko lecz niestety przy odpaleniu wyszedł taki problem jak na zdjęciu. Teraz w ogóle nie mogę włączyć programu... :(

Skopiowałem pliki z folderu repair , program się włączył lecz dalej jak odpalam grafikę to samo...
Z płyty również.

http://img11.imageshack.us/img11/9188/aaavx.jpg

Zaznaczam ,że mam procesor 64 bity i Windows XP 32 bitowy.

Pozostało 580 znaków

2010-02-13 14:44

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

spróbuj to zrobić pod dosbox'em (http://www.dosbox.com/)

Pozostało 580 znaków

2010-02-13 16:12

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 1 dzień temu

0

Błąd jest zapewne w twoim programie. Pokaż conieco.

Pozostało 580 znaków

2010-02-13 16:57

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Przez dos boxa coś nie mogę odaplić.

W programie na pewno nie ma błędu bo na drugim komputerze (starym) działa

program aaa;
uses
 crt,graph;
var
 sterownik,tryb:integer;
begin
 clrscr;
 sterownik:=detect;
 initgraph(sterownik,tryb,'c:\tp\bgi');
 setcolor(4);
 rectangle(639,0,0,479);
 setcolor(3);
 circle(320,240,40);
 circle(320,240,20);
 setcolor(10);
 rectangle(100,50,540,430);
 setcolor(8);
 line(0,479,290,270);
 readkey;
 closegraph;
end.

Pozostało 580 znaków

2010-02-13 21:19

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

probowales odpalic w trybie zgodnowci ze starszym systemem? moze pomoze.

Pozostało 580 znaków

2010-02-14 01:53

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Zgodnie z informacjami na techspot.com (http://www.techspot.com/vb/all/windows/t-69782-Old-Games-and-The-NTVDM-CPU-illegal-instruction.html) nie masz możliwości uruchomić 16-bitowego programu na 64-bitowej maszynie... Z moich doświadczeń, na systemach xp i nowszych (btw nie bawiłem się jeszcze na 64-bitowcach) nie jesteś w stanie odpalić "Programów Typu DOS", które wyświetlają grafikę poprzez przerwanie 10h (itp). Wyczytałem na coding.derkeiler.com (http://coding.derkeiler.com/Archive/Assembler/alt.lang.asm/2004-08/0038.html), że pod systemami z rodziny Windows NT (2000, XP, 2003, Vista, 2008, 7) jest ograniczony dostęp do poleceń VESA. Czyli próbuj, szukaj... a ja polecałbym Ci jednak dosbox'a. Reasumując, alegoria jest identyczna jak w przypadku gier dosowych (np. Terminal Velocity, Warcraft), które próbujesz odpalić na systemach NT a one ich nie są w stanie uruchomić ze względu na dostęp programu do karty graficznej, czy coś...

Pozostało 580 znaków

2010-02-14 09:26

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

No to lipa ,pokombinuje z DOSboxem może się uda, jak do tej pory przy odpaleniu TPX.exe wywalało mi błąd : (

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0