Przypisanie zmiennych do tablic

0

Witam Wszystkich

Chciałbym przypisać wartości zmiennych i1,i2,i3,i4 do tablic xx1[1],xx2[1],xx3[1],xx4[1] itd.
po warunku jaki zadałem if. Wszystko jest pięknie w listboxie jest 90 kombinacji z tych pętli, ale jak sprawdzałem wartości w tablicach to okazuje się, że tak nie jest. Program działa tak jakby brał wartości tabkic xx1[] itd. z kosmosu.
Może to się wydawać banalne dla niektórych, ale jestem tu po 7 latach i próbuje coś sklecić.

Tablice są jako zmienne globalne

xx1:array [1..5] of integer;
xx2:array [1..5] of integer;
xx3:array [1..5] of integer;
xx4:array [1..5] of integer ;

kod:
//
var
kombi2,op, i1,i2,i3,i4:integer;
begin
kombi2:=0; op:=0;

for i1:=1 to 5 do
for i2:=1 to 5 do
for i3:=1 to 5 do
for i4:=1 to 5 do begin

if ( ((i2>i1) and (i4>i3)) and not ((i2=i4) and (i1=i3)) )then begin

op:=op+1;

xx1[op]:= i1;
xx2[op]:= i2;
xx3[op]:= i3;
xx4[op]:= i4;

kombi2:= kombi2+1;
ListBox2.Items.Add( IntToStr(kombi2) + ': ' + inttostr(i2)+','+ inttostr(i1)+','+ inttostr(i4)+','+ inttostr(i3) );
end;
end;
end;
//

Dzięki

0

Sprawdź jakie wartości osiągają op oraz kombi2.

0

Witam
Sprawdziłem op jest od 1 do 90 pokolei tak samo jak kombi2 wyświetlane w kolejnych liniach w listboxie. Nie wiem co jest źle [???] :-(

0
harold7 napisał(a)

Witam
Sprawdziłem op jest od 1 do 90 pokolei tak samo jak kombi2 wyświetlane w kolejnych liniach w listboxie. Nie wiem co jest źle [???] :-(

no wlasnie... do 90... a tablice masz do 5.

0

:-O Ale szkolny błąd, chyle czoło
Cały czas byłem wpatrzony w zakres intów 1..5, a to nie tak!
Dzięki wielkie za pomoc.
Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1