Obsługa niemieckich znaków

0

Witam mam taki problem, że gdy wczytuje do memo za pomocą LoadaFromFile plik tekstowy który zawiera niemiecki znaki typu ä ö ü ß to pokazują mi się krzaczki :( jak to naprawić. Bawiłem się z ustawieniem charset fonta memo ale to nic nie dało;/ Przeszukałem też forum ale nie znalałem rozwiazania.

0

jeśli masz Delphi < 2k9 to musisz ściągnąć sobie kontrolki unicodowe (np. tnt controls - na sieci jest jeszcze darmowa wersja)

0

Tak mam delphi 2005 pobrałem i kompilując pakiet wyskakuje mi : Required package 'dcldb' not found nie wiem albo ja gdzies zamieszalem albo sciągnolem nie to :( Pobrałem instalator stąd http://www.axolot.com/TNT/TNTComponentsSetup.exe Jednak wolałbym inne rozwiązanie niż dokładanie nowych komponentów. Ale dzięki za info.

0

jak masz wersje standard to nie masz komponentów bazodanowych i musisz wyłączyć instalowanie takowych w paczce tnt

innych rozwiązań nie ma - albo kupujesz D2k9 (D2k10) albo instalujesz kontrolki, które potrafią wyświetlić unicode, no możesz jeszcze sam sobie takie napisać

0

ok dzięki za szybką odpowiedź, mam wersję personal tam też nie ma komponentów bazodanowych a więc muszę wyłączyć instalowanie - tylko jak to zrobić?

0

spróbuj zastąpić plik TntUnicodeVcl_D90.dpk przez

package TntUnicodeVcl_D90;

{$R *.res}
{$R '..\..\Design\TntComCtrls.dcr'}
//{$R '..\..\Design\TntDBCtrls.dcr'}
{$R '..\..\Design\TntStdCtrls.dcr'}
{$R '..\..\Design\TntActnList.dcr'}
{$R '..\..\Design\TntMenus.dcr'}
{$R '..\..\Design\TntExtCtrls.dcr'}
{$R '..\..\Design\TntForms.dcr'}
{$R '..\..\Design\TntGrids.dcr'}
{$R '..\..\Design\TntButtons.dcr'}
{$R '..\..\Design\TntDialogs.dcr'}
{$R '..\..\Design\TntExtDlgs.dcr'}
{$ALIGN 8}
{$ASSERTIONS ON}
{$BOOLEVAL OFF}
{$DEBUGINFO ON}
{$EXTENDEDSYNTAX ON}
{$IMPORTEDDATA ON}
{$IOCHECKS ON}
{$LOCALSYMBOLS ON}
{$LONGSTRINGS ON}
{$OPENSTRINGS ON}
{$OPTIMIZATION ON}
{$OVERFLOWCHECKS ON}
{$RANGECHECKS ON}
{$REFERENCEINFO ON}
{$SAFEDIVIDE OFF}
{$STACKFRAMES OFF}
{$TYPEDADDRESS ON}
{$VARSTRINGCHECKS ON}
{$WRITEABLECONST OFF}
{$MINENUMSIZE 1}
{$IMAGEBASE $400000}
{$DESCRIPTION 'Tnt Unicode Controls'}
{$DESIGNONLY}
{$IMPLICITBUILD ON}

requires
//  dcldb,
  designide,
  TntUnicodeVcl_R90;

contains
  TntForms_Design in '..\..\Design\TntForms_Design.pas',
  TntComCtrls_Design in '..\..\Design\TntComCtrls_Design.pas',
//  TntDBGrids_Design in '..\..\Design\TntDBGrids_Design.pas',
  TntDesignEditors_Design in '..\..\Design\TntDesignEditors_Design.pas',
  TntStrEdit_Design in '..\..\Design\TntStrEdit_Design.pas',
  TntUnicodeVcl_Register in '..\..\Design\TntUnicodeVcl_Register.pas',
  TntActions_Design in '..\..\Design\TntActions_Design.pas',
  TntMenus_Design in '..\..\Design\TntMenus_Design.pas';

end.

oraz TntUnicodeVcl_R90.dpk

package TntUnicodeVcl_R90;

{$R *.res}
{$ALIGN 8}
{$ASSERTIONS ON}
{$BOOLEVAL OFF}
{$DEBUGINFO ON}
{$EXTENDEDSYNTAX ON}
{$IMPORTEDDATA ON}
{$IOCHECKS ON}
{$LOCALSYMBOLS ON}
{$LONGSTRINGS ON}
{$OPENSTRINGS ON}
{$OPTIMIZATION ON}
{$OVERFLOWCHECKS ON}
{$RANGECHECKS ON}
{$REFERENCEINFO ON}
{$SAFEDIVIDE OFF}
{$STACKFRAMES OFF}
{$TYPEDADDRESS ON}
{$VARSTRINGCHECKS ON}
{$WRITEABLECONST OFF}
{$MINENUMSIZE 1}
{$IMAGEBASE $400000}
{$DESCRIPTION 'Tnt Unicode Controls - Runtime'}
{$RUNONLY}
{$IMPLICITBUILD ON}

requires
  vcl,
  vclx,
//  vcldb,
//  dsnap,
  vclactnband;

contains
  ActiveIMM_TLB in '..\..\Source\ActiveIMM_TLB.pas',
  TntSystem in '..\..\Source\TntSystem.pas',
  TntAxCtrls in '..\..\Source\TntAxCtrls.pas',
  TntClipbrd in '..\..\Source\TntClipbrd.pas',
  TntWindows in '..\..\Source\TntWindows.pas',
  TntSysUtils in '..\..\Source\TntSysUtils.pas',
  TntClasses in '..\..\Source\TntClasses.pas',
  TntDialogs in '..\..\Source\TntDialogs.pas',
  TntFileCtrl in '..\..\Source\TntFileCtrl.pas',
  TntExtDlgs in '..\..\Source\TntExtDlgs.pas',
  TntRegistry in '..\..\Source\TntRegistry.pas',
  TntGraphics in '..\..\Source\TntGraphics.pas',
  TntControls in '..\..\Source\TntControls.pas',
  TntActnList in '..\..\Source\TntActnList.pas',
  TntMenus in '..\..\Source\TntMenus.pas',
  TntForms in '..\..\Source\TntForms.pas',
  TntStdCtrls in '..\..\Source\TntStdCtrls.pas',
  TntExtCtrls in '..\..\Source\TntExtCtrls.pas',
  TntButtons in '..\..\Source\TntButtons.pas',
  TntCheckLst in '..\..\Source\TntCheckLst.pas',
//  TntGrids in '..\..\Source\TntGrids.pas',
  TntComCtrls in '..\..\Source\TntComCtrls.pas',
//  TntDB in '..\..\Source\TntDB.pas',
//  TntDBCtrls in '..\..\Source\TntDBCtrls.pas',
//  TntDBGrids in '..\..\Source\TntDBGrids.pas',
  TntStdActns in '..\..\Source\TntStdActns.pas',
  TntExtActns in '..\..\Source\TntExtActns.pas',
  TntListActns in '..\..\Source\TntListActns.pas',
//  TntDBActns in '..\..\Source\TntDBActns.pas',
  TntBandActn in '..\..\Source\TntBandActn.pas',
//  TntDBLogDlg in '..\..\Source\TntDBLogDlg.pas',
  TntFormatStrUtils in '..\..\Source\TntFormatStrUtils.pas',
  TntWideStrings in '..\..\Source\TntWideStrings.pas',
  TntWideStrUtils in '..\..\Source\TntWideStrUtils.pas';

end.

i zainstaluj z tych paczek

0
mierzej91 napisał(a)

Witam mam taki problem, że gdy wczytuje do memo za pomocą LoadaFromFile plik tekstowy który zawiera niemiecki znaki typu ä ö ü ß to pokazują mi się krzaczki :(.

A gdy otworzysz ten plik pod notatnikiem, to niemieckie znaki są?

0

ok już jest wszytsko dobrze dzięki wilekie Misiekd

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1