listbox i kolumny

0

Witam,
Czy da się dodać do listboxa od razu coś do drugiej a nie pierwszej kolumny ? Czy też listbox dodaje do drugiej kolumny tylko wtedy gdy pierwsza jest pełna ?

0

Nie da się, bo standardowy ListBox nie posiada kolumn. Jeśli już to możesz użyć ListView i dodać do niego coś
w ten sposób jak poniżej. Jeżeli ma przynajmniej dwie kolumny, to wtedy pierwsza (indeks 0) - będzie pusta.

var
  ListItem : TListItem;
begin
  ListItem := ListView1.Items.Add;
  ListItem.Caption := '';
  ListItem.SubItems.Add('coś');
0

wtrace swoje trzy grosze do tego co napisal Olesio: wedle upodoban, mozna jeszcze tak:

  with ListView1.Items.Add do
    begin
      Caption := '';
      SubItems.Add('coś');
    end;
0
cimak napisał(a)

wtrace swoje trzy grosze do tego co napisal Olesio: wedle upodoban, mozna jeszcze tak:

  with ListView1.Items.Add do
    begin
      Caption := '';
      SubItems.Add('coś');
    end;

jak zwykle skrupulatny [diabel] [rotfl]
ale przy "gęstym" używaniu trochę "zaciemnia" kod
a z drugiej strony mniej pisania nawet przy użyciu "podpowiadacza" CTRL+spacja

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1