Paradox7 iDelphi 2009

0

Problem mój polega na tym, że napisałem kilka programów bazodanowych opartych na Paradox7. Teraz chcę napisać poprawione wersje tych aplikacji ale Windows Vista i 7 nie obsługuje tego typu tabel. Na jaki rodzaj bazy danych obsługiwanej przez Windows Vista i Delphi 2009 powinienem przejść abym nie musiał przepisywać całego kodu????????? Chodzi również o posiadane dane w tych Tabelach.
Za każdą pomoc z góry dziękuję!!![email protected]

0

a co ma windows do typu bazy???
Paradox jest przestarzały i nic tego nie zmieni. Jednak nie widzę większego problemu aby odpalić program korzystający z BDE na Windows Vista czy 7 http://www.stockblocks.com/support/bde/vista_bde_configuration.htm

Generalnie przesiadka na jakąkolwiek bazę z prawdziwego zdarzenia to zawsze są mniejsze czy większe zmiany w programie.

0

Jeśli chcesz, żeby aplikacja była wielodostępna z niezłym zabezpieczeniem na wypadek na przykład awarii zasilania, to trzeba używać transakcji i bazy SQL. Ja używam interbase 7,5. Są do tego komponenty ibexpres ale jakoś zdecydowałem się na bardziej uniwersalne dbexpres.

0

Wiem, że można uruchomić taki program w Windows Vista czy 7 ale chodzi tu o wprowadzenie zmian w takiej aplikacji pracując, programując w Delphi 2009i w Viście lub 7.
Bazy SQL - ok, ale muszę ten program przekazać użytkownikowi razem z bazą danych (serwerem np. MySQL) jako aplikację jednostanowiskową. Pytanie, jak można połączyć taką aplikację z serwerem SQL. Chodzi o stworzenie instalki, która sama zainstaluje serwer SQL, a potem dopiero mój program. Jak przygotować instalację serwera? Do tej pory nie znalazłem nigdzie informacji jak trzeba przygotować przy pomocy "instalatora" (np. InstallShield) taki plik instalacyjny. Dlatego mój program pisałem wykorzystując Paradox'a. CZY KTOŚ MOŻE MI W TYM POMÓC???? [???] [???]

0

Jakiej pomocy oczekujesz??

Jeśli to ma być jednostanowiskowa app to poczytaj o FireBird w wersji embedded. Jest to idealne rozwiązanie dla Ciebie. Nie trzeba instalować serwera, do projektu dodajesz tylko plik bazy (który umieszczasz np. w folderze domowym usera, nie w program files!) oraz parę dll. W delphi masz specjalne komponenty - IBX. Jeśli kiedyś będziesz musiał zrobić z tego aplikację wielostanowiskową to instalujesz na jednym kompie serwer FB i zmieniasz w konfiguracji, aby aplikacja łączyła się z tym konkretnym kompem i wszystko.

Jednak będziesz musiał zmienić wszystkie komponenty do łączenia się z bazą.

Nie wiem jakiej jeszcze możesz pomocy oczekiwać - nikt tutaj za Ciebie nie zrobi niezbędnych zmian w Twoim programie

0

Baza danych Firebird embeded, według opisu trzeba zmienić nazwę pliku fbembed.dll na gds.dll i skopiować do folderu tworzonej aplikacji. Nie wykrywa tego pliku. W momencie próby wstawienia np. TIBTable pokazuje się komunikat "InterBase Library gds.dll not found. Please install InterBase to use this functionality". Do tej pory używałem MySQL, czy trzeba zainstalować InterBase aby korzystać z komponentów InterBase do FireBird?

0

http://www.firebirdsql.org/manual/ufb-cs-embedded.html sekcja Embedded server deployment

0

Jakie komponenty z Delphi 2009 są najlepsze do łączenia z FireBird 3.1.3?

0

Sorry, chodzi o FireBird 2.1.3 ??

0

ibx

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1