Zapisz Memo1|Memo2|Memo3 w jednym pliku

0

Mam problem chce zeby z trzech Memo bylo mozna zapisac caly tekst w 1 pliku chodzi mi ocos takiego Memo1|Memo2|Memo3 chodzi mi ze bedzie zapisywal wten sposob teks z tych pol memo do 1 pliku np.txt(razem z przedialami | i wszystko w 1 linijce) Poszukuje Skrpytu lub jakiejs dobrej rady co gdzie i jak .

0

Nie wiem o jakim skrypcie myślisz ale w Delphi to będzie tak

var f:TextFile;
//...
  AssignFile(f,'nazwapliku.txt');
  Rewrite(f);
  Write(f,Memo1.Text,'|',Memo2.Text,'|',Memo3.Text);
  CloseFile(f);
0

a jakos innaczej sie nieda bo mi bledy wyskakuja dokladniej w tej linijce miedzy nawiasem a literka f
AssignFile(f,'nazwapliku.txt');

0

Zrób tak, będzie najprościej i przy okazji jak będziesz miał więcej linijek w Memo niż jedną to wtedy i tak to
wszystko co masz w Memo (Memach - tak chyba jest liczba mnoga) będziesz miał w jednej linijce. Poza tym
to temat do działu Newbie i poczytaj jakieś podstawowe kursy bo pytasz o absolutne banały oraz podstawy.

var
  SL : TStringList;
begin
  SL := TStringList.Create;
  SL.Text := StringReplace(Memo1.Text, #13#10, #32, [rfReplaceAll]) + '|' +
    StringReplace(Memo2.Text, #13#10, #32, [rfReplaceAll]) + '|' +
    StringReplace(Memo3.Text, #13#10, #32, [rfReplaceAll]);
  SL.SaveToFile('D:\plik.txt');
  SL.Free;
end;
0
onizuka napisał(a)

[...] Poszukuje Skrpytu lub jakiejs dobrej rady co gdzie i jak .

co Wy z tymi skryptami?
delphi to nie jezyk skryptowy.

0

Dobra dzieki wielki ale jeszcze 1 tylko ten skrypt od olesia by mozna przerobic tak ze jak zrobie pozniej save to zapisze z tych 3 memo linijke nizej?
czyli cos takiego
Memo1|Memo2|Memo3
Memo1|Memo2|Memo3

Z gory tkx jak co

0

Dokładnie to samo cimak miałem napisać, ale już sobie przy poprzednim postcie darowałem. Dlatego napiszę teraz :P
Jak chcecie pisać skrypty to www.autohotkey.com albo coś w tym stylu. Ech, a widzę że w między czasie odpisał już
onizuka i nadal coś gada o skryptach jak potłuczony i dalej nie chce czytać kursów tylko piszemy póki co cały program
za niego. Jak chcesz dwa razy mieć to samo w pliku jak zarozumiałem - to przed jego zapisaniem do pliku, zrób tak:

  SL.Text := SL.Text + SL.Text;
0
onizuka napisał(a)

Dobra dzieki wielki ale jeszcze 1 tylko ten skrypt od olesia by mozna przerobic tak ze jak zrobie pozniej save to zapisze z tych 3 memo linijke nizej?
czyli cos takiego
Memo1|Memo2|Memo3
Memo1|Memo2|Memo3

Z gory tkx jak co

nie skrypt.
jesli chcesz dopisac do pliku linijke to dajesz:

var
  SL : TStringList;
begin
  SL := TStringList.Create;
  SL.LoadFromFile('D:\plik.txt');
  SL.Add(
    StringReplace(Memo1.Text, #13#10, #32, [rfReplaceAll]) + '|' +
    StringReplace(Memo2.Text, #13#10, #32, [rfReplaceAll]) + '|' +
    StringReplace(Memo3.Text, #13#10, #32, [rfReplaceAll])
    );
  SL.SaveToFile('D:\plik.txt');
  SL.Free;
end;

a tak nawiasem mowiac to to chyba powinno poleciec do dzialu newbie.

0
onizuka napisał(a)

a jakos innaczej sie nieda bo mi bledy wyskakuja dokladniej w tej linijce miedzy nawiasem a literka f
AssignFile(f,'nazwapliku.txt');

Jakie mianowicie błędy?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1