ZEOSLib Parser SQL

0

Czy ktoś miał styczność z parserem SQL (w tym przypadku chodzi o parsowanie zapytań MySQL) ? Nie mogę znależć żadnego przykładu/tutoriala.

Probowałem używać gaSQLParser, ale on nie daje sobie rady z niektórymi bardzo skomplikowanymi zapytaniami (wykłada się, przy zagnieżdżonych podzapytaniach w klauzuli FROM: SELECT x.pole FROM (SELECT t.pole FROM tabela t) x - oczywiście moje zapytania są dużo bardziej skomplikowane i akurat w tym przypadku nie ma możliwości zastosować widoków dla uproszczenia zapytań).

Wracając do tematu - wyczytałem, że ZEOS ma dobry parser - wygląda na to, że tak jest, bo radzi sobie z moimi zapytaniami. Tylko jak z niego skorzystać.

0

No. Udało mi się rozgryźć Parser ZEOSa. Niestety - dokumentacji do tego nie ma, więc trzeba było rozkminić kod źródłowy, ale ostatecznie się udało.

Szkoda tylko, że ostatecznie do napisania trzech linijek kodu straciłem trzy dni :( - ważne jednak, że kod działa tak jak mi zależało.

0

Na przyszlosc polecam strone:
http://zeos.firmos.at/
Jak sie dobrze poszuka to idzie wszystko znalezc :)

0

Dzięki kolego. Nie znalazłem tam idealnej odpowiedzi na moje pytanie (chociaż znalazłem fajną wskasówkę), ale przynajmniej mam gdzie konkretnie zapytać.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

0

Witam,
prosze darmowy sql parser na licencji lgpl http://gasqlparser.sourceforge.net/

0
satq napisał(a)

Witam,
prosze darmowy sql parser na licencji lgpl http://gasqlparser.sourceforge.net/

Odpadł w przedbiegach. Rozłożył się na pierwszym, najmniej skomplikowanym zapytaniu.

Niestety - nie mogę uprościć tych zapytań, bo MySQL (w wersji 5.1) nie zezwala na tworzenie widoków na podstawie podzapytań w klauzuli FROM i INNER (SELECT x.,y. FROM (SELECT * FROM tabela1) x INNER JOIN (SELECT * FROM tabela2) y ON x.id=y.id)

gaSQLParser nie dość, że jest słaby, to jeszcze z tego co mi się wydaje jego rozwój został zatrzymany.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1