Delphi]Wyłączanie monitora

0

Witam,
napisałem program i on działa na moim laptopie (DELL D400 jeśli to coś zmienia), lecz denerwuje mnie to że jak chcę zobaczyć jak on działa(postępy czy są błędy) muszę otwierać/zamykać klapkę. Czy wiecie jak można wyłączyć monitor? Może być za pomocą innego programu.

Mam taki kod który u mnie nie działa(Windows XP SP2 lub SP3)
wyłączenie monitora
SendMessage(Application.Handle,wm_SysCommand,SC_MonitorPower,1);

włączenie monitora
SendMessage(Application.Handle,wm_SysCommand,SC_MonitorPower,-1);

0

zagladasz do dokumentacji windowsa (msdn) pod WM_SYSCOMMAND...

SC_MONITORPOWER
Sets the state of the display. This command supports devices that have power-saving features, such as a battery-powered personal computer. 

The lParam parameter can have the following values:

-1 - the display is powering on
1 - the display is going to low power
2 - the display is being shut off

tak wiec sprobuj wylaczyc monitor przez

SendMessage(Application.Handle,wm_SysCommand,SC_MonitorPower,2);

przy okazji pomysl moze o sygnalizowaniu stanu pracy programu poprzez kontrolki numlock, scrollock, capslock - ze np mrugaja gdy program wywali blad.

0

Też nie działa, znaczy się monitor gaśnie ale przy ruchu myszki uruchamia się. A chce żeby był odporny na ruch myszką. Na klawiaturę już nie musi być.

Pomysł z światełkami dobry lecz nie do mojego rozwiązania, jak zamknę klapę to ich nie widzę jedynie że podłącze klawiaturę osobną.

OFF-TOPIC Co sie stanie jak podłącze sam kabel pod wyjście monitorowe i przerzucę się na monitor zewnętrzny? (nie mam kabla by sprawdzić)

0
abcdf napisał(a)

Też nie działa, znaczy się monitor gaśnie ale przy ruchu myszki uruchamia się. A chce żeby był odporny na ruch myszką. Na klawiaturę już nie musi być.

Pomysł z światełkami dobry lecz nie do mojego rozwiązania, jak zamknę klapę to ich nie widzę jedynie że podłącze klawiaturę osobną.

OFF-TOPIC Co sie stanie jak podłącze sam kabel pod wyjście monitorowe i przerzucę się na monitor zewnętrzny? (nie mam kabla by sprawdzić)

coz SC_MONITORPOWER ma to do siebie ze wygasza monitor do czasu jakiegos "ruchu" w systemie typu mysz, klawiatura.
zeby monitor byl caly czas wygaszony bez wzgledu na ruch, mozna:

  1. dac to poleceni w timerze o jakims malym interwale
  2. (tego nie jestem w 100% pewien, ale rozwiazanie wydaje sie bardziej "pro"):
    czekac na odebranie komunikatu wlaczajacego monitor i wtedy z powrotem go wylaczyc.
0

Na niektórych laptopach można kombinacją wymusić obraz na monitor zewnętrzny mimo jego braku - i tracimy wizję.

0
Azarien napisał(a)

Na niektórych laptopach można kombinacją wymusić obraz na monitor zewnętrzny mimo jego braku - i tracimy wizję.

no to tak na upartego mozna wysietlic czarna forme alwaysOnTop, chyba ze chodzi o oszczedzanie baterii.

0

Jeśli ma byc odporny na myszke, to mozesz ja wylaczac softwareowo ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1