Wasze delphi

0

Tak mnie naszło, aby oderwać się od klepania kodu - jak wygląda Wasze Delphi? Co macie niestandardowego?
Ja pracuję na D7 (ach ten kryzys :p ). Z rzeczy niestandardowych - Castalia, GExpert, CnWizards, CompBAR

Wygląda to tak

Główne okno
user image

Paleta komponentów
user image

Forma
user image

0

Używam kolorystyki jak w TP ;)

0

U mnie: Delphi 5 + DelphiSpeedUp + KOL&MCK, usunięte wszystkie rzeczy których nie używam i nie zamierzam używać typu: Midas, Corba, BDE itp.

0

Misiek, co to za zielone znaczniki z prawej strony głównego okna?

0

jeśli chodzi CI o te trójkąciki to pokazują one, gdzie w kodzie są bookmarki - zwróć uwagę na zielony prostokąt z 1 po lewej stronie okna edytora kodu

0

no, całkiem fajne. Który dodatek/plugin to zawiera?

0

chyba cnPack, ale pewny nie jestem
BTW z niewizualnych mam jeszcze
FastCode Libraries
FastMove
FastObj
FastMM
RtlVclOptimize
DelphiSpeedUp

0

Misiekd, w przeszłości też korzystałem z unitu RtlVclOptimize, ale w moim przypadku obecnie jest zbędne. A nie jest czasem tak że DelphiSpeedUp zawiera już w sobie FastCode?

0
stg napisał(a)

Misiekd, w przeszłości też korzystałem z unitu RtlVclOptimize, ale w moim przypadku obecnie jest zbędne. A nie jest czasem tak że DelphiSpeedUp zawiera już w sobie FastCode?

ze strony DelphiSpeedUp

Important information: All these optimizations do not affect the compiled projects in any way
ja przez to rozumiem, że DelphiSpeedUp używa FastCode do szybszego ładowania i wykonywania kodu komponentów podczas projektowania app, natomiast kompilacja jest już bez FastCode. Być może się mylę.

0

W jaki sposób zainstalować to DelphiSpeedUp ?

Ciągle mu brakuje jakichś bibliotek RTL/VCL

0

eee ja ściągnąłem, rozpakowałem, uruchomiłęm InstallDelphiSpeedUp7.exe, kliknąłem Install i wsio

0

Opi, to może napisz czego brakuje? Wydaje mi się, że wystarczy zrobić tak jak Misiekd mówi.

0

Jak uruchamiam od razu to mu brakuje vcl, rtl.

Jak mu te pliki skopiuję, to się uruchamia, biorę Install i występuje błąd, że nie może skopiować plików do "AppData".

0

Spróbuj ręcznie:

This will copy the DelphiSpeedUpX.dll and DelphiSpeedUpLoaderX.bpl to
$(APPDATA)\DelphiSpeedUp and it registers the BPL as an Known IDE Package
in the registry. This allows DelphiSpeedUp to be loaded very early.

0

Ok, poszło :)

Teraz jestem na etapie testowania programu z użyciem midas.dll.

Po dodaniu w DPR modułu:
MidasSpeedFix

praca programu przyśpieszyła, a po dodaniu jeszcze
MidasFastMM4

zyskałem kolejne sekundy.

Co tak na prawdę robi MidasSpeedFix ? (MidasFastMM4 optymalizuje zarządzanie pamięcią).
Oraz czy nie będzie konfliktu z EurekaLog ?

0

No widze że chłopaki chwalą się swoimi furami, fuu... ;-P środowiskami programistycznymi.
To u mnie jest tak: D7 Ent, wywalone 2/3 komponentów (corba, ado i inne śmieci których nie zamierzam używać). Doinstalowane FC, G32, ICS (chyba to wywale niedługo bo wolę Indy9). Nie używam ulepszaczy jak Misiekd.
Aha, wole czarne tło edytora - mniej męczy wzrok, dłużej mogę siedzieć przed lapkiem.
Jak widać raczej nic wypasionego. A że nie nawidzę .NET to chyba zatrzymam się na D7.

0

Turbo Delphi plus klasyczny ribbon z komponentami.
Kolorystykę Turbo Pascala kiedyś miałem, ale od ostatniej reinstalki jakoś mi się nie chce - nie korzystam już z Delphi na codzień.

0

To i ja się pochwalę. U mnie nadal 7, bo jakoś się przyzwyczaiłem.

click for pełny view :)
user image

Z dodatków to CodeRush (nie wyobrażam sobie pracy bez niego), a komponenty to przeróżne.
Przy okazji życzę Wam wszystkiego naj, w tym nowym roku. ;]

0

Ja się nie mam czym chwalić bo używam Delphi 7 Personal z zainstalowanymi tylko paroma komponentami,
jak Indy oraz SynEdit. W toolsach mam tylko dodany poprawiony przez siebie formatter DelFor, ale mam
pytanie jakie dodatki możecie polecic do Delphi 7 Personal, bo nigdy się tym jakoś nie interesowałem, a
widzę że Wasze Delphi maja sporo dodatkowych menu, a w zrzucie ekranu ktory przesłał entek widze, że
jest jedna fajna rzecz pionowe linie, które pokazują osobne bloki jaki między if .. then begin, a .. end; i
mam pytanie co to za dodatek to umożliwia czy to jest ten wspomniany CodeRush czy coś innego może?

EDIT: właśnie wygooglowałem jakieś tematy o dodatkach do Delphi i ktoś polecal darmowy GExpert, no
to go pobrałęm i zainstalowałem - super sprawa. Ale przydało by się jeszcze takie zaznaczanie liniami w
pionie bloków kodu jak ma entek na zrzucie ekranu, jeżeli to darmowy dodatek robi - to prośże o nazwę.

0

GExpert, CnWizards

0

Ja używam GExpert, CnPack, DelphiSpeedUp + TDE. Mam też stare ale jare Delphi 4 Standard.
Jednak ostatnio robiłem ze 3 reinstalacje systemu, i dochodzę do wniosku, ze najrozsądniej przyzwyczajać się do Delphi takiego jak jest zaraz po instalacji : ) Namęczy się człowiek, poustawia setki opcji, doinstaluje tyle dodatków a potem znowu ... W zasadzie jakby w Delphi była lista procedur taka jak w GExpercie (Ctrl + G) to bym chyba nic dodatkowego nie instalował.

Kurcze tak się wahałem zrobić upgrade jak na jesień była promocja, i w końcu nie zrobiłem. A tu na koniec roku taki klops - koniec możliwości upgradu. Jakby to zrobili w odwrotnej kolejności to pewnie bym kupił, a tak zostałem z moim D4, ech.

0
olesio napisał(a)

Ale przydało by się jeszcze takie zaznaczanie liniami w
pionie bloków kodu jak ma entek na zrzucie ekranu, jeżeli to darmowy dodatek robi - to prośże o nazwę.

Te linie to robi Coderush i jeszcze wiele innych bajerów.
Niestety Coderush jest płatny. Swego czasu można było znaleźć wersję legalną inaczej w necie, ale teraz to wątpię. Większość jego funkcji ma bezpłatny Gexperts.

0

entek: no właśnie ale GExperts nie ma tych linijek, a skoro dodatek Coderush jest płatny to sobie go raczej
daruję i zgadzam się z b0bikiem, że gdyby Delphi miało standardowo taką listę pod Ctrl+G jaka pojawia się
po instalacji GExperta to nic więcej do szcześcia nie bylo by potrzebne. Przynajmniej jak dla mnie. No może
w sumie przydaje się jeszcze kopiowanie komponentów z formatki i wklejanie ich w postaci kodu z ...Create.

0

czy Wy w ogóle czytacie co się do Was pisze???
<font size="6">CnWizards</span>
user image

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1