Wyrażenia regularne w pascalu

Odpowiedz Nowy wątek
2009-12-06 18:11
Guzol
0

Witam.

Czy istnieje biblioteka z wyrażeniami regularnymi dla pascala? Znalazłem dla delphi ale ja potrzebuję dla pascala :/

Pozostało 580 znaków

2009-12-07 02:38
0

Do jakiego Pascala? Turbo Pascala? nie sądzę. Free Pascala? biblioteka z Delphi powinna się dać przenieść po niewielkich poprawkach.

Pozostało 580 znaków

2009-12-07 10:58
Guzol
0

Używam free pascala na ubuntu.

Jakie dokładniej przeróbki musiałbym zrobić? Próbowałem użyć tego co znalazłem ale korzysta to z bibliotek których nie mam. http://www.regular-expressions.info/delphi.html

Pozostało 580 znaków

2009-12-07 12:11
2009-12-07 14:52
0

Ściągnąłem to PerlRegEx, i widzę że jest tam gotowa dllka i moduł importowy pcre.pas
Dodaj {$MODE DELPHI} na początku i powinien się skompilować. Dokumentacji do biblioteki PCRE szukaj na http://www.pcre.org ale uprzedzam że jest g_wniana.

Pozostało 580 znaków

2009-12-07 21:15
Guzol
0

@Cimak

Przy próbie wykorzystania modułu regexpr który jest domyślnie z free pascalem dostaję komunikat 'Can't find unit regexp in...'
Błąd ten wyskakuje nawet przy próbie kompilacji dołączonego do kompilatora dema.

@Azarien

Jak chcę użyć biblioteki pcre dostaję błąd 'Error: identifier not found: "Result"' w wilu miejscach w pliku pcre.pas, niezależnie od tego czy dodam {$MODE DELPHI} czy nie.

Pozostało 580 znaków

2009-12-07 21:19
0

Jak chcę użyć biblioteki pcre dostaję błąd 'Error: identifier not found: "Result"' w wilu miejscach w pliku pcre.pas, niezależnie od tego czy dodam {$MODE DELPHI} czy nie.

To znaczy że coś źle robisz z tym {$MODE DELPHI}. Musi być na początku pliku pcre.pas, jako pierwsza linijka u góry - ewentualnie pod nagłówkowym komentarzem, ale na pewno przed słowem "unit".

Pozostało 580 znaków

2009-12-08 00:27
0
Guzol napisał(a)

@Cimak

Przy próbie wykorzystania modułu regexpr który jest domyślnie z free pascalem dostaję komunikat 'Can't find unit regexp in...'
Błąd ten wyskakuje nawet przy próbie kompilacji dołączonego do kompilatora dema.

freepascala nie uzywalem ale wyglada na to, ze zwyczajnie nie masz tego unitu. dociagnij go z internetu.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0