Problem VISTA i aplikacja w katalogu program files

0

Witam, mam taki problem, jeżeli program instaluje w katalogu program files to po uruchomieniu go nie mam dostępu do bazy Access, która tez znajduje się w tym samym katalogu. Jeżeli dam by aplikacja została uruchomiona, jako administrator problem znika. Czy ma ktoś pomysł jak wymusić na wiście przy uruchomianiu programu by system się zapytał czy ma zostać uruchomiony, jako administrator? Proszę nie pisać bym używał innej lokalizacji plików. Z góry dzięki za pomoc :)

0

kliknij prawym na ikonę programu i we właściwościach znajdź uruchamiaj jako administrator .

0
Zoltrix napisał(a)

kliknij prawym na ikonę programu i we właściwościach znajdź uruchamiaj jako administrator .
Tyle to wiem :) mi chodzi jak wymusic by program uruchamial sie z prawami admina

0

nie prawym i uruchom jako administrator tylko właściwości...

0
gerffi napisał(a)

Czy ma ktoś pomysł jak wymusić na wiście przy uruchomianiu programu by system się zapytał czy ma zostać uruchomiony, jako administrator?
Napisać poprawnie aplikację :>

Proszę nie pisać bym używał innej lokalizacji plików. Z góry dzięki za pomoc :)
a dlaczego nie - to jedyne poprawne rozwiązanie

0
Zbycg napisał(a)

nie prawym i uruchom jako administrator tylko właściwości...

Jeju mi chodzi czy da sie zrobic manifest lub cos w tym rodzaju by wymuszac. Bo jak uzytkownik instaluje to uruchamial bedzie normalnie przez klikniecie...... a nie prawym czy zmienial sobie sam we wlasciwosciach....

0
Misiekd napisał(a)
gerffi napisał(a)

Czy ma ktoś pomysł jak wymusić na wiście przy uruchomianiu programu by system się zapytał czy ma zostać uruchomiony, jako administrator?
Napisać poprawnie aplikację :>

Proszę nie pisać bym używał innej lokalizacji plików. Z góry dzięki za pomoc :)
a dlaczego nie - to jedyne poprawne rozwiązanie

He he poprawnie to chodzi ci o trzymanie bazy w appdata? to odpada ;/

0

Problem został już dawno rozwiązany.

Ściągasz sobie program ResHacker, otwierasz nim program, szukasz informacji XML (u mnie jest w 24->1), zamieniasz aktualny kod na poniżej:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="yes"?>

<assembly xmlns="urn:schemas-microsoft-com:asm.v1" manifestVersion="1.0">
  <assemblyIdentity
  	type="win32"
    name="DelphiApplication"
    version="1.0.0.0" 
  	processorArchitecture="*"/>
  <dependency>
    <dependentAssembly>
      <assemblyIdentity
        type="win32"
        name="Microsoft.Windows.Common-Controls"
        version="6.0.0.0"
        publicKeyToken="6595b64144ccf1df"
        language="*"
        processorArchitecture="*"/>
    </dependentAssembly>
  </dependency>
    <trustInfo xmlns="urn:schemas-microsoft-com:asm.v2">
    <security>
      <requestedPrivileges>
        <requestedExecutionLevel
          level="requireAdministrator"
          uiAccess="false"/>
        </requestedPrivileges>
       </security>
  </trustInfo>
</assembly>

Klikasz "Compile script" i zapisujesz, od teraz program za każdym razem uruchomi się z prawami Administratora, jednak jak masz uruchomione UAC, to najpierw cię zapyta o pozwolenie, w przypadku odmówienia program się nie uruchomi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1