dbexpress a zdalne połączenie

0

zainstalowałem bazy mysql na kompie nr2. Korzystając z mojego programu nie mogę się połaczyć zdalnie z ta bazą. Lokalnie jest ok. Łączy się bez problemu. Komp nr 2 jest dobrze skonfigurowany. Przy pomocy SQL Administrator przyjmuje połączaenie zdalne.
wszystkie dane w dbExpress są poprawnie wpisane do połączenia zdalnego. Wyskakuje Faulure to connect:dbExpress error :Invalid user/password
Proszę o pomoc bo nigdzie niemogę znaleźć odpowiedzi :-[

0

Dodałeś aplikację do listy wyjątków w zaporze?

W przypadku KrasnalServ wygląda to tak:
user image

0

Tak. Tu nie chodzi o konfiguracje gdzie jest baza. Ale problem jest w delphi, że nieche się łączyć z niczym poza localhost wykorzystując dbExpress. Pytanie dlaczego?

0

Podmiana biblioteki libmysql.dll dała połączenie lecz wywala błąd Could not convert variant of type (Null) into type (string).
Może mogłby ktoś podać link do wersji biblioteki w której NIE MA tego błędu a pozwala łączyć się zdalnie z bazą MYSQL?

0

Ja posiadam tę wersję i u mnie się łączy: http://wyslijto.pl/plik/bfasrunlgh

0
dkacperczyk napisał(a)

Ja posiadam tę wersję i u mnie się łączy: http://wyslijto.pl/plik/bfasrunlgh

Wrzuciłem ta biblioteke i znowu invalid user/password. Napisz jak możesz dokładnie jak konfigurujesz połączenie. Może jest jakiś szczegół które nie wiem. I czy na pewno łączy się zdalnie?

0

Tak, łączę się zdalnie. Mam 2 komputery w sieci. Jeden, na którym stoi serwer MySQL, ma adres 192.168.1.11 a drugi, na którym uruchamiam aplikację kliencką, ma adres 192.168.1.12. Połączenie konfiguruję normalnie, tak jak do LocalHosta, tylko, że w polu host nie wpisuję localhost tylko adres serwera (czyli 192.168.1.11). Hasło i użytkownik - standard. No i na obydwu komputerach dodałem to co na screenschotcie do listy wyjątków. Nie mam pojęcia dlaczego u Ciebie wyskakuje taki błąd.

0

Jaką masz zainstalowana wersję MYSQL Server?

0

W MySql musisz jeszcze dodać użytkownika z prawem dostępu z innego kompa.

0
emes30 napisał(a)

W MySql musisz jeszcze dodać użytkownika z prawem dostępu z innego kompa.

Ja nic takiego nie robiłem a łączyłem się bez problemu (logowałem się na konto root).

0
emes30 napisał(a)

W MySql musisz jeszcze dodać użytkownika z prawem dostępu z innego kompa.

Przy konfiguracji zaznaczam opcje ze na konto roota mozna łaczyc sie zdalnie. Przy pomocy MYSQL Administror łącze sie bez problemu na konto rotta

0

W wersji MYSQL Server 5.0 łacze sie zdlanie ale nie przesyła mi do kolumny blob plików a lokalnie tak a chodzi mi głownie o to.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1