Prrogram w delphi nie chce działć

0

Witam mam problem z programikiem a mianowicie, jestem początkujący i uczę się dopiero dlatego próbuje coś zrobić i właśnie robie program który ma losować liczbę i i skończyć program kiedy się wstuka tę wylosowaną liczbę,

unit Unit1;

interface

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs, StdCtrls, WinXP, MMSystem;

type
  TForm1 = class(TForm)
    WinXP1: TWinXP;
    Button1: TButton;
    Button2: TButton;
    procedure Button2Click(Sender: TObject);
    procedure Button1Click(Sender: TObject);
  private
    { Private declarations }
  public
    { Public declarations }
  end;

var
  Form1: TForm1;

implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
begin
Close;
end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
l : integer;
odp : string;
begin
  randomize;
  l:=random(5);
  repeat
  odp:=inputbox('Zadanie', 'Podaj liczbę', ',')
  until
  odp='l';


end;


end.
0
var
  L : integer;
  Odp : string;
begin
  Randomize;
  L := Random(5) + 1;
  repeat
    Odp := Inputbox('Zadanie', 'Podaj liczbę', '');
  until Odp = IntToStr(L);
  Close;
end;

O to chodzi? A i Randomize; możesz przenieść do zdarzenia OnCreate formatki.

0

wielkie dzięx a mógł byś mi jeszcze napisać co to jest OnCreate ? chodzi żeby Od razu po włączeniu się losowało? pozdro. xD

0

Na początek polecam poczytać jakiś kurs w całości, najlepiej ten na stronie 4programmers, bo pytasz o banał
i do tego poczytaj Randomize - szczególnie to co jest po "Zapamiętaj!", bo
tutaj chodzi o zainicjowanie generatora liczb losowych poprzez wywołanie Randomize; w zdarzeniu (Events),
dla głownej formatki. Takie zdarzenie (zdarzenia są na zakładce Events w Object Inspectorze) - wywoływanie
jest podczas tworzenia formatki. A jeżeli chcesz aby program zapytał o liczbę zaraz po starcie - to oczywiście
możesz umieścic ten kod w tym zdarzeniu. Tylko uwaga - nie zawsze każdy kod może być tam umieszczony
i czasami trzeba korzystać z OnShow na przykład. Na przykład jeżeli chcesz pokazać inną formatkę, która to
nie została jeszcze utworzona poprzez wywołanie konstruktora Create. Więcej wyjaśnien znajdziesz w kursie.

0
olesio napisał(a)

A i Randomize; możesz przenieść do zdarzenia OnCreate formatki.

Nie tyle MOŻE, co MUSI być pewien, że RANDOMIZE zostanie wykonane TYLKO RAZ podczas działania aplikacji.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1