[Delphi]SQLite ostatni rekord + next

0

Witam Udalo mi sie wreszcie wykonac procedure przelaczania next i previous dzieki "Node" w Virtual String Tree tylko mam taki problem, ze jezeli dany rekord jest ostatni i klikne next to wyskakuje error SQLit-a "Empty Data Set" (no bo tego rekordu nie ma:P) czy da sie jakos zablokowac zeby przy ostatnim rekordzie next nie dzialal? lub

ShowMessage('Ten rekord jest ostatni');

?? ma ktos jakis pomysl?

0

sprawdzić czy aktualny rekord jest ostatni :>

0

tyle to ja akurat wiem... tylko niby w jaki sposob mam to sprawdzic? ja sqlite zbytnio nie umiem a na necie nie ma czegos takiego. I nie piszcie ze jest skoro sami nie poszukacie ^^ prosze o pomoc kogos kto tego uzywal.

0

ROTFL
Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Używasz czegoś do SQLita, c**** wie czego bo oczywiście żeby napisać to na to nie wpadłeś. Potem wymagasz aby ktoś domyślił się co to jest i ci DOKŁADNIE odpowiedział. A od szukania to jesteś TY bo to TY masz problem.

A odpowiedź dostałeś adekwatną do pytania i informacji w nim zawartych

0

gdybym nie szukal to bym tutaj nie napisal. Napisalem u gory ze tylko uzywam Virtual String Tree i niczego wiecej chcialem to po prostu jakos zrobic z poziomu kodu sqlite. Teraz rozumiesz wszystko?? :D mozliiwe ze ja jakos nie jasno pisze.

0

napiszę to raz jeszcze i dużymi literami <font size="4">CZYM POBIERASZ DANE Z BAZY SQLITE</span>???

0

Misiekd - on na 99% pobiera dane za pomocą klasy TSQLiteTable.

Nie wiem jak to działa na bazie w której jest kilka tabel (sprawdź, jeśli nie będzie działało jak należy to załóż dodatkową bazę z jedną tabelą i będzie działać na pewno) ale na jednej tabeli działa na pewno:

If ZmiennaKlasyTSQLiteTable.EOF Then
  ShowMessage('Ten rekord jest ostatni.')
Else
  Twój kod...

Oczywiście musisz to dać w obsłudze kliknięcia Next.

0
dkacperczyk napisał(a)

Misiekd - on na 99% pobiera dane za pomocą klasy TSQLiteTable.

niestety na zgadywanie to ja czasu nie mam

0

juz sobie jakos poradzilem ale dzieki za pomoc. Problem juz rozwiazany.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1