nietypowa forma :)

0

jak zrobic ze zamiast zwyklej formy programu uzytkownik widzi forme w ksztalcie serca , a na niej jakies buttony itp ?

0

Ale walentynki dopiero w lutym, nie spiesz się tak.

// nie masz co pisać - to nie pisz. - deti

0

No cóż, wzięło chłopa i już dmucha... na zimne oczywiście. :-D

Kancik zobacz na to: http://4programmers.net/Delphi/Artyku%C5%82y/Przezroczysta_forma
i zajrzyj pod linki "Zobacz też:"

0

Komponent CoollForm, bodajże do wersji D7, a powyżej ImageForm.

0

Ewentualnie Scanline i jazda po formie, ale to już zabawa z regionami.

0
somekind napisał(a)

Ale walentynki dopiero w lutym, nie spiesz się tak.

no tak masz racje dobrze że się znasz chociaz na kalendarzu :)

MartinEagle napisał(a)

No cóż, wzięło chłopa i już dmucha... na zimne oczywiście. :-D

zabawne ;p z tym sercem to tylko przykład jak już mówiłem ;p no dzięki popatrze

0
stg napisał(a)

Ewentualnie Scanline i jazda po formie, ale to już zabawa z regionami.

scanline nie ma nic wspólnego z regionami. ale tak, regiony to właśnie właściwe rozwiązanie (na poziomie winapi).

0
ŁF napisał(a)

scanline nie ma nic wspólnego z regionami. ale tak, regiony to właśnie właściwe rozwiązanie (na poziomie winapi).

Nie napisałem, że Scanline ma cokolwiek wspólnego z regionami, tylko że jedną z opcji jest użycie Scanline i regionów.

0

scanline do czego?

0

Na przykład do latania po bitmapie która stanowi tło formy i tworzenia z odpowiednich pikseli regionu, który później można ustawić za pomocą SetWindowRGN jako kształt formy.

0

hmm... racja.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1