Wykrywalność [temat!]

0

Witajcie!
Jako że rozpoczynam dopiero przygodę z delphi , zacząłem zastanawiać się nad wykrywalnością programów w nim pisanych.Otoż nawet napisanie prostego 'hello world' w buttonie powoduje że program juz jest wykrywalny , o co w tym chodzi?
log:

Antywirus;Wersja;Ostatnia aktualizacja;Wynik
a-squared;4.5.0.24;2009.07.26;Trojan-Downloader.Win32.Banload!IK
AhnLab-V3;5.0.0.2;2009.07.26;Win-Trojan/Banload.393216.AT
Antiy-AVL;2.0.3.7;2009.07.24;Trojan/Win32.Banload.gen
Authentium;5.1.2.4;2009.07.25;W32/Downldr2.FRZW
Avast;4.8.1335.0;2009.07.25;Win32:Trojan-gen {Other}
AVG;8.5.0.387;2009.07.26;Downloader.Banload.AJJS
CAT-QuickHeal;10.00;2009.07.25;TrojanDownloader.Banload.acbr
F-Prot;4.4.4.56;2009.07.25;W32/Downldr2.FRZW
GData;19;2009.07.26;Win32:Trojan-gen {Other}
Ikarus;T3.1.1.64.0;2009.07.26;Trojan-Downloader.Win32.Banload
Jiangmin;11.0.800;2009.07.26;TrojanDownloader.Banload.acxq
McAfee-GW-Edition;6.8.5;2009.07.26;Heuristic.LooksLike.Win32.Banload.I
nProtect;2009.1.8.0;2009.07.26;Trojan-Downloader/W32.Banload.393216.Z
TheHacker;6.3.4.3.373;2009.07.24;Trojan/Downloader.Banload.aegd
VBA32;3.12.10.9;2009.07.26;Trojan-Downloader.Win32.Banload.xnk
0

Na 10% masz zawirusowanego kompa, wirus którego posiadasz dokleja się do wszystkich plików exe i stąd twój problem. Jednak z drugiej strony prawdopodobnie są to fałszywe alarmy patrząc na to produkty jakich firm wykryły program jako wirusa. Nie ma ani nod32 obecnie eset, ani kasperskyego ani nortona ani żadnego innego liczącego się antywirusa więc raczej nie ma się czym przejmować.

0
.::. napisał(a)

Na 10% masz zawirusowanego kompa, wirus którego posiadasz dokleja się do wszystkich plików exe i stąd twój problem. Jednak z drugiej strony prawdopodobnie są to fałszywe alarmy patrząc na to produkty jakich firm wykryły program jako wirusa. Nie ma ani nod32 obecnie eset, ani kasperskyego ani nortona ani żadnego innego liczącego się antywirusa więc raczej nie ma się czym przejmować.

Jeżeli natomiast zrobię program bez formów (pod Dosa) wtedy jest niewykrywalny.

0

Jeśli wykrywa jako trojan downloader, to na 90% program zawiera kod łączący się ze zdalnym serwerem i w razie czego pobierającym kod gotowy do odpalenia. Być może kompilujesz hello world z jakimś komponentem, który sprawdza czy jest nowa wersja albo sprawdza swoją oryginalność. To by w sumie tłumaczyło dlaczego programy konsolowe nie są wykrywane.

0

Ja powiem tak u mnie kiedyś posiadając Nortona wszystkie exe wykrywało mi jako wirusy.
W chwili obecnej korzystam z AVG Free a dodatkowo programy kompiluje z pełnymi bibliotekami tak żeby się wykonywały na każdym komputerze i problemów nie ma.

A to na czym się ustawia komponenty zwie się Formą. Bez formy aplikacja konsolowa.

0
adydan napisał(a)

Ja powiem tak u mnie kiedyś posiadając Nortona wszystkie exe wykrywało mi jako wirusy.
W chwili obecnej korzystam z AVG Free a dodatkowo programy kompiluje z pełnymi bibliotekami tak żeby się wykonywały na każdym komputerze i problemów nie ma.

A to na czym się ustawia komponenty zwie się Formą. Bez formy aplikacja konsolowa.
<ort>

Miałem to samo, w konsoli nie wykrywało, a aplikacje okienkowe tak. Format pomógł ;]</ort>

0

Czym wygenerowałeś ten log?

0
Grudziecki napisał(a)

Czym wygenerowałeś ten log?

virustotal.com

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1