DBGrid zaznaczanie.

0

Witam mam takie pytanie czy wie ktos jak w prosty sposob zaznaczyc cos w dbgridzie? Mam tak problem na jednej formie mam dbgrida a jak klikne dwa razy na dany "wiersz" to wyswietla mi dane na drugiej formie i na tej drugiej formie mam przelaczniki wstecz i dalej no i jezeli przejde dalej (do innego wiersza) to on tylko na nim "stoi" a nie jest zaznaczony i gdy wtedy chce usunac wpis w taki sposob:
Form2.DBGrid1.SelectedRows.Delete;
to nie udaje sie go usunac, gdyz nie jest zaznaczony :< Pomozcie ktos prosze ^^

0

Damn, datasetem się to robi.
TDataset.Next, Previous itd.
O to chodzi?

Zawsze jakiś rekord jest aktywny, ale może nie mieć focusa. Nie wiem teraz, jak zachowuje się Selected, czy ymaga focusa, czy nie. Ale wg mnie nie.

0

kurde jak by to bylo takie proste to bym nie zadal tego pytania... o to chodzi ze zwykle next i (nie previos) lecz prior :P przechodza tylko do nastepnego rekordu mozna z niego pobrac dane ale nie mozna go normalnie usunac gdyz nie jest zaznaczony. Wiec ponawiam pytanie jak programowo zaznaczyc cos w dbgridzie? Lub moze inaczej jak usunac rekord ktory nie jest zaznaczony?

0
l3m0n napisał(a)

Lub moze inaczej jak usunac rekord ktory nie jest zaznaczony?

:|

Dataset.Delete

Lub za pomocą SQL:

  query:=format('DELETE from TABELA WHERE ID = %d', [Dataset.FieldByName('ID').asInteger]);

Jaka w tym filozofia?

0
l3m0n napisał(a)

jak programowo zaznaczyc cos w dbgridzie?

DataSet.RecordNo, DataSet.Locate

0

Wielkie dzieki :) Jestem bardzo wdzieczny. Myslalem ze mozna tylko operowac na table i dbgridzie nie wpadlem na to zeby cos probowac w data source. Dziekuje jeszcze raz to forum jednak jest najlepsze.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1