logowanie w delphi , dane z bazy Uzytkownicy sql server

0

Witam, mam taki problem, otóz nie mam wyobrażenia jak zrobic moduł logowania gdzie z tablei uzytkownicy w delphi jest sprawdzane czy haslo i login sa poprawne, jak tak wtedy wpusc, login i hasło sa w tabeli uzytkownicy , ProśbaWitam, mam taki problem, otóz nie mam wyobrażenia jak zrobic moduł logowania gdzie z tablei uzytkownicy w delphi jest sprawdzane czy haslo i login sa poprawne, jak tak wtedy wpusc, login i hasło sa w tabeli uzytkownicy , Prośba o jakieś wskazówki o jakieś wskazówki

0

No to tak samo, jakbyś nie wiedziała, jak zmienić caption labela :|

Użytkownik podaje Ci login i hasło, a Ty sprawdzasz w bazie, czy się zgadza. Co w tym trudnego?

0
Juhas napisał(a)

No to tak samo, jakbyś nie wiedziała, jak zmienić caption labela :|

Użytkownik podaje Ci login i hasło, a Ty sprawdzasz w bazie, czy się zgadza. Co w tym trudnego?

captiona zmienic to nie problem, no wlasnie ja widze w tym problem. nie wiem jakim pole ceniem sprawdzic z tejze bazie czy login i haslo z rows sie zgadzaja .....ludzie znajac odpowiedzi nie zakladaja takich tematów :|

0
ania_zeg napisał(a)
Juhas napisał(a)

No to tak samo, jakbyś nie wiedziała, jak zmienić caption labela :|

Użytkownik podaje Ci login i hasło, a Ty sprawdzasz w bazie, czy się zgadza. Co w tym trudnego?

captiona zmienic to nie problem, no wlasnie ja widze w tym problem. nie wiem jakim pole ceniem sprawdzic z tejze bazie czy login i haslo z rows sie zgadzaja .....ludzie znajac odpowiedzi nie zakladaja takich tematów :|

O Jezu, ale to wystarczy pomyśleć 5 sekund dziewczyno :|
Jaka baza, jak się z nią łączysz?

0

O Jezu, ale to wystarczy pomyśleć 5 sekund dziewczyno :|
Jaka baza, jak się z nią łączysz?</quote>

sql server 2000 i borlan developer studio -->delphi win32, wyświetla mi w BDCombobox1 liste loginów, osobny edit na hasło, dodatkowo BDedit z haslem, ktore jest dane visble na false

0

Ech, tak to jest, jak ktoś się bierze za programowanie bazodanowe nie mając żadnej wiedzy na temat baz danych.

Po 1. Przeczytaj gdzieś czym jest baza danych.
Po 2. Naucz się podstaw SQL
Po 3. Obsługa SQL w aplikacji

var
  myQuery: string;
begin
  myQuery:=format('SELECT count(*) as VAL FROM uzytkownicy WHERE login =  ''%s'' and haslo = ''%s''', [loginEdit.text, hasloEdit.text]);
  if SQLMan.ExecuteQueryWithVal(myQuery) = 1 then logowanie_poprawne
  else logowanie_niepoprawne;
end;

Rozumiesz?

PS. Pisane z głowy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1