IdFTP problem z połączeniem

0

Witam mam mały problem z połączeniem do FTP na yoyo.pl kawałek kodu :

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin

 idFTP1.Host:= 'nietk.yoyo.pl';
 idFTP1.UserName:= 'nietk.yoyo.pl';
 idFTP1.Password:= 'nietk';
 if idFTP1.Connected = false then
showmessage('Brak polaczenia z FTP');
if idFTP1.Connected =true then
showmessage('zostałes podlaczony do FTP');
end;

Po naciśnięciu buttona powinno nastąpić połączenie do FTP i sprawdzenie jeśli jest połączony czy nie to powinnien wywali komunikat. Niestety ciągle wywala komunikat że nie zostałem podłączony do FTP a podane informacje o FTP są poprawne. Z góry za pomoc bardzo dziękuję

0

Udało się naprawić brakowało idFTP1.connected :P prosze nie zamykać tematu ponieważ może się tak zdarzyć że będę potrzebował waszej pomocy

0

Możecie mi powiedzieć jak wyczytać informacje z TEDIT?? Np mam TEDTI1 i TEDIT2 i ktoś wpisuje w pierwszym login a w drugim hasło to chce zrobić tak aby ten login połączył z hasłem np kowalski12 z czego kowalski to login a haslo to 12. Czy litery z TEDITO-W da się sczytać tylko po kolei np Kowalski :

edit1.text[1]
edit1.text[2]
edit1.text[3]
edit1.text[4]
edit1.text[5]
edit1.text[6]
edit1.text[7]
edit1.text[8]

Czy może jest jakiś algorytm który po prostu sczytuje cały napis jaki jest w TEDIT tak jak było to np z Lable.caption

0

nie bardzo rozumiem o co chodzi

ale jeśli chcesz połączyć 2 edity np w jeden to robisz

edit3.text:=edit1.text+edit2.text;
0
var
  Cosik : string;
begin
  Cosik := UserEdit.Text + ':' + PasswordEdit.Text + '@' + HostEdit.Text;
end;

O to chodzi? Bo napisałeś tak że nie idzie zrozumieć, co chcesz uzyskać. A jak chcesz sobie zczytać
koniecznie pojedyńcze znaki z Edita to do tego celu raczej służą pętle. Poczytaj o nich w komendium.

EDIT: maxi12 mnie ubiegł, ale widać jak "poprawnie" pytający się "wysławia", że dwie osoby nie są w
ogóle w stanie zrozumieć o co chodzi - tylko domyślać się co autor mógł mieć na myśli w tym pytaniu.

0

dzięks zmienna typu string załatwia wszystko rozwiązanie to :


var

s:string;

begin

s:=Edit1.text;
showmessage(s);
end;

0

ee ?

To nie latwiej bylo:

showmessage(edit1.text); ?

Edit:

ale12 - wiesz, zanim zaczniesz cokolwiek tworzyć poważniejszego, to przejrzyj jakieś tutoriale, kompendia, itp, bo naprawde mam wrażenie, że nie masz zielonego pojęcia o podstawach...

0

ale nie oto mi chodziło :P bo tutaj przedstawiony jest tylko kawałek kodu tak na prawdę jest kilka TEDITOW z których pobieram tekst i go łącze :P. Możecie mi powiedzieć jak zrobić aby użytkownik miał informacje ile procent zostało pobrane pliku za pomocą komponenty IDFTP

0

No to dalej nie wiem o co chodzi Tobie z łączeniem Editów. Po prostu łączysz kolejne własności Text przy
użyciu plusów: Edit1.Text + Edit2.Text + ... + EditN.Text. Ale pewnie znowu nie zrozumiałem, a co do tego
jak pokazać postęp przy pobieraniu pliku to IdFtp - ma odpowiednie zdarzenia, oprogramuj je. Na przykład:

procedure TMainForm.IdFTP1WorkBegin(ASender: TObject; AWorkMode: TWorkMode;
AWorkCountMax: Integer);
begin
  ProgressBar1.Position := 0;
  ProgressBar1.Max := Maximum;
  Application.ProcessMessages;
end;

procedure TMainForm.IdFTP1Work(ASender: TObject; AWorkMode: TWorkMode;
AWorkCount: Integer);
begin
  ProgressBar1.Position := Aworkcount;
  ProgressLab.Caption := 'Pobrano: ' + IntToStr(AWorkCount)
  + ' z ' + IntToStr(Maximum) + ' bajtów...';
  Application.ProcessMessages;
end;

procedure TMainForm.IdFTP1WorkEnd(ASender: TObject; AWorkMode: TWorkMode);
begin
  ProgressLab.Caption := 'Pobieranie zakończone.';
  ProgressBar1.Position := 0;
  Application.ProcessMessages;
end;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1