Problem z wyswietleniem danych z TDBGrid do TEdit

0

Witam
Mam problem z wyswietleniem danych z TDBGrid do TEdit. Dodam jeszcze program dziala na zasadzie ze uruchamia sie w nim dowolna wybrana baze danych

0

pytania też trzeba umieć zadawać ...

0

w TDBGrid wyswietlam tabele chcę przeslac je do TEdit by moc je edytowac

0
ja5 napisał(a)

w TDBGrid wyswietlam tabele chcę przeslac je do TEdit by moc je edytowac

???
TDBEdit z palety DataControls? O to Ci chodzi?

0

Użyj TDBEdit.

0

wybralem i próbuje w ten sposób ale nie dziala

form5.dbedit1.Text:=(form6.dbgrid1['nazwa_tabeli']);

0

TDBEdit jak wszystkie kontrolki bazodanowe posiada właściwość DataSource oraz DataField. Jeśli je edit będzie wypełniał się automatycznie i automatycznie będzie aktualizował komórki grida.

0

mozesz mi to jakos lepiej wytlumaczyc albo jakis przyklad podac bo jestem poczatkujacy
Mam zrobic program ktory bedzie podlanczal jaka kolwiek gotowa baze z komputera i pokazywal jej strukture(typy danych itd.) Ma jeszcze za zadanie edytowac tabele.
Podlaczenie mi juz dziala i w malym stopniu rozpoznanie struktury, ale mam klopot ze zrobieniem edycji.
Teraz mam tak ze w TDBgrid wyswietlam nazwy tabel i chcę po kliknieciu na jaka kolwiek zeby dalo sie ja edytowac(dodawac,usuwac ,dodawac kluczeitd.)Co bedzie najlepszym rozwiazaniem do tego problemu????

0

O damn, przeczytaj jakikolwiek kurs bazodanowy. Już masz wszystko napisane.
Masz właściwości DataSource, gdzie podpinasz swój dataSource i dataField, w którym wybierasz pole, jakie ma być widoczne w edicie.

A w datasecie masz takie metody jak Append, Edit, Post itp.
Więcej na google.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1