[DELPHI] RichEdit + Nowe Okienka

0

Witam:)
Tworzę sobie komunikator internetowy i wszystko by było dobrze gdyby nie konwersja tekstu przy wysyłanej wiadomości :/ Wysyłanie wiadomości wygląda tak:

[...]
Wiadomosci.Lines.Add('['+Nick+'] : '+Wiadomosc.Text);
[...]

Tym dodaje wiadomości po kliknięciu wysili(moja wiadomość)
Wykombinowałem coś takiego:

 
[...]
 Wiadomosc.PlainText:=false;
  Wiadomosc.Text := Wiadomosci.Text+#13+'['+Nick+']'+Wiadomosc.Text;
  s:=TStringStream.Create('');
  Memo1.Text := Wiadomosc.Text;
  Wiadomosc.Lines.SaveToStream(s);
  Wiadomosci.Text := s.DataString;
  s.Free;
  Wiadomosc.Clear;
[...]

Lecz cały tekst jest konwertowany,wiem że to wina tego że dodaje do Wiadomosc dodatkowe dane. Nie wiem jak to zrobić już się normalnie wieszam!

Czy da się zrobić dynamiczne okno takie jak w GG tylko żeby dodawało na pasku na dole "niby" dodatkową aplikacje.

0

Dlaczego mogę przykleić temat?

0

Polityka otwartości - dlatego też możesz jako niezarejestrowany użytkownik pisać. Tutaj się ufa użytkownikom, że nie będą robić głupot i nadużywać danej im wolności. Przyjdzie mod to zrobi z Tobą porządek... Ludzie nie są źli z natury.

0

Przykleiłem temat przez przypadek :(

// taak, przypadkiem ci się kliknęło i przypadkiem wybrało i przypadkiem zatwierdziło... - Ł

0

Po 1. Ja Ci już mówiłem, żebyś nie używał RichEdita, tylko innego komponentu(nawet podałem jego nazwę).
Po 2. wszystko o co pytasz i czego potrzebujesz w tym poście jest w tym serwisie. SZUKAJ.
Po 3. Zacznij myśleć i robić coś sam.
Po 4. Kiedyś Ci powiedziałem, że porywasz się z motyką na Słońce z Twoją wiedzą.
Po 5. Poczytaj o klasach, obiektach i dziedziczeniu, bo bez tego ani rusz.
Po 6. Naprawdę polecam Ci odłożenie tego projektu na później i zajęcie się pisaniem mniejszych i prostszych rzeczy, dzięki którym zdobędziesz odpowiednią wiedzę.

0

Tyle że już mam zrobioną większość mojego projektu:P Zostaje mi tylko ta konwersja, RichView jest shareware i nie chce z niego korzystać RichEditx(czy jak tam się nazywa) nie chce mi się zainstalować - cały czas piszę że są błędy...

0
Kemsan napisał(a)

RichView jest shareware

Od kiedy?
Ja na tym pisałem swój komunikator i śmiga.
A z tego, co widzę, jesteś dopiero na początkowym etapie pisania komunikatora, więc nie marudź, że nie możesz zmienić RichEdit'a.

Ale jak nie chcesz, to się męcz :)

0

RichEdit shareware... widziałeś kiedyś Delphi albo wiesz cokolwiek o WINAPI? RichEdit to standardowa kontrolka Windows...

0

czytać umiesz? RichVIEW, po dodaniu na formę w lewym górnym rogu pokazuje się RichView not registered

0
Kemsan napisał(a)

czytać umiesz? RichVIEW, po dodaniu na formę w lewym górnym rogu pokazuje się RichView not registered

Ta? A do końca strony to się już nie chciało dojść, co?
http://www.trichview.com/download/

Ta wersja(0.5.2) w zupełności Ci wystarczy, na niej budowałem swój komunikator.

0

Dzięki Juhas:) Nie czytałem dokładnie strony:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1