[delphi] exception z polaczenia do bazy

0

Witam
Czy wie ktoś może jaki wyjątek muszę przechwycić w delphim 7 żeby używając try podmienić komunikat z błędem podczas łączenia się z bazą danych przy wykorzystywaniu ADOConnection ?

0

Przeczytaj to: http://delphi.about.com/od/database/l/aa103001a.htm

A jak łaczysz sie z baza i polaczenie jest nieudane, to wywala Ci przeciez wyjatek prawda? Zwie sie on prawdopodobnie EOleException i to go musisz obsluzyc.

0

A co zrobić w przypadku gdy po przechwyceniu wyjątku i wyświetleniu mojego komunikatu chciałbym żeby program się zamykał ? Bo zwykłe zamknięcie forma nie działa.

0
dev246 napisał(a)

A co zrobić w przypadku gdy po przechwyceniu wyjątku i wyświetleniu mojego komunikatu chciałbym żeby program się zamykał ? Bo zwykłe zamknięcie forma nie działa.

Możesz zrobić na przykład tak:

  try
    ADOConnection.Connected := True;
  except
    on E: EOleException do
    begin
      ShowMessage('Wystąpił błąd przy połączeniu, aplikacja zostanie zamknięta. '
        + #13#10 + 'Opis błędu: ' + E.Message);
      Application.Terminate;
    end;
  end;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1