[delphi] Rysowanie 2d

0

Witam wszystkich,

Mam takie pytanie a mianowicie czy znacie jakiś komponent, do rysowania w delphi. Potrzebuję zrobić program, który będzie musiał mieć też możliwość rysowania planu mieszkania (uproszczony oczywiście). Na razie zrobiłem to na komponentach Image ale ale efekt nie jest zadowalający, szczególnie przy częstym odświeżaniu.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedź

0

A jak rysujesz na tym Image? bo jest kilka sposobów =]
Podejrzewam że rysowanie na bitmapie w pamięci i podrzucenie jej Image'owi do wyświetlenia nie użyłeś? =]

0
PTwr napisał(a)

A jak rysujesz na tym Image? bo jest kilka sposobów =]
Podejrzewam że rysowanie na bitmapie w pamięci i podrzucenie jej Image'owi do wyświetlenia nie użyłeś? =]

Masz rację tego nie próbowałem. A mógłbyś mi pokazać jakiś przykład jak to zrobić?

0

Użyć typu TBitmap =]

0

W OnCreate:

DoubleBuffered := True;

Trochę złagodzi migotanie.

0

Najlepiej użyć TPaintBox'a + bitmapka w pamięci. Malujesz na bitmapce i na koniec przerzucasz bitmapę na canvas paintbox'a. Migotać Ci ma prawo jak robisz dynamicznego zoom-move'a. Tutaj może nieco pomóc to DoubleBuff + optymalizacja. Generalnie poza tym nie powinno migać (zakładam że odmalowywujesz tylko wtedy gdy trzeba - czyli w OnPaint).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1