pokazywanie ostatniej lini w memo

0

Witam,
zastanawiam się w jaki sposób zmusić memo do tego aby "przewiało się" razem z dolną linijką tekstu. Chodzi o to, że gdy dopisuje coś w memo to nie widze tego bo się konczy okienko.

0

Nie wiem, czy jest takie zdarzenie, ale możesz napisać własne. Co wpisany znak sprawdzaj wysokość miejsca jakie zajmuje tekst (w pionie) i porównuj to z wysokością Memo, wtedy przewijaj.

0
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
   with Memo1 do
   begin
   SelStart := Length(Text);
   Perform(EM_SCROLLCARET, 0, 0);
   end;
end;

Dodaj pionowy suwak.

0

Ok działa super.
A w jaki sposób moge jeszcze dodoać do tego ów suwak tak żeby przewijał dowolnie całość?

0
leo123 napisał(a)

Ok działa super.
A w jaki sposób moge jeszcze dodoać do tego ów suwak tak żeby przewijał dowolnie całość?

Popatrz we właściwościach komponentu [!!!] [glowa]

0

ScrollBars. Zakładka Properties w komponencie memo

0

Wielkie dzięki! o taką wskazówke mi chodziło;]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1