ConectionTimedOut w IDIrc i rysowanie po ekranie

0

Witam, mam dwa problemy zupełnie nie związane ze sobą, do dwóch różnych aplikacji, ale nie chciało mi się zakładać 2 tematów.

Pierwszy mój problem dotyczy połączenia z IRC-em. Łączę się przez idirc w ten sposób:

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
irc.Connect();
end;

Serwer, port, itd. mam ustawione w inspektorze obiektów. Niestety po uruchomieniu programu pokazuje mi się, że został zainicjowany wyjątek "EConnectionTimeout". Jak się tego pozbyć (ale żeby połączyło)?

Drugi problem polega na tym, że chcę rysować po ekranie. Myślałem o obiekcie Screen, ale okazało się, że nie ma on własności Canvas. Jak to można rozwiązać? Dodam, że chcę zrobić coś na kształt maskotki będącej zawsze na wierzchu, niezależnie od tego co user by nie robił.

0

Widzę, że nikt mi tu nie chce pomóc. Smutne...

// młody, uspokój się z łaski swojej - Ł

0

Co Ty sobie myślisz? Że ktoś będzie specjalnie o szóstej rano rzucał się do kompa żeby tylko Ci pomóc? ...

  1. Słownik w rękę a dowiesz się co się dzieje
  2. metody z argumentem DC typu HDC w module Windows
0
Darkhog napisał(a)

Widzę, że nikt mi tu nie chce pomóc. Smutne...

Minęła niecała godzina, w sobotę rano a Ty się żalisz, że nikt za Ciebie nie myśli? Nikt nie lubi takich, którzy uważają się za ważniejszych niż inni - dlaczego inni potrafią cierpliwie czekać na odpowiedź? Smutne to jest Twoje zachowanie na tym forum, http://rtfm.killfile.pl - przeczytaj.

Z takimi pytaniami do chyba do newbie?

0

Em, trochę ponad godzina*

0

Ja słownika nie potrzebuję, wiem co to znaczy, tylko nie wiem dlaczego tak się dzieje.
A do NN-a taka sprawa: Pierwsze: używaj opcji edytuj. Druga: Jak otworzyłem tą stronę, to mi się pokazał błąd typu "permission denied" (brak dostępu).

I taka sprawa do ogółu: Jak macie kogoś obrażać, to lepiej milczcie.

0

Chłopcze, ochłoń zanim coś napiszesz. Jak zapewne widzisz jestem niezarejestrowanym użytkownikem, w jaki sposób mam edytować swoje posty? Druga sprawa - ja mam edytować posty? Notorycznie piszesz post pod postem aby podbijać swoje wątki.

Link nie ma prawa nie działać, ale będę uprzejmy - tu masz drugi - http://rtfm.bsdzine.org/
Przeczytaj zanim coś ponownie napiszesz.

0

To samo. Pewnie ten sam serv z podpiętą inną domeną.

0

Mhm, nie odpuszczę - zarchiwizowana kopia najnowszej wersji strony: http://web.archive.org/web/20070929110616/http://rtfm.bsdzine.org/

0
  1. lepiej słownik w rękę i tłumacz =]
0

Kurde, a po co mi słownik, jak wiem, że przekroczono czas oczekiwania? Po drugie znam dobrze j. Angielski. Po trzecie: Doskonale wiem CO się dzieje, tylko nie wiem DLACZEGO. Może by mi ktoś z tym pomógł? (Bardziej zależy mi na odpowiedzi na pierwszy problem - drugi jest łatwiejszy, tylko trzeba znaleźć Canvasa skojarzonego z ekranem).

0

Może być to zdumiewające ale przekraczasz czas połączenia wtedy gdy się NIE UDA POŁĄCZYĆ W OKREŚLONYM CZASIE! A dlaczego nie udało się połączyć w określonym czasie? Bo ten czas może być za krótki, lub po prostu złe dane dla połączenia ustawiłeś! wrrrrr

0
Darkhog napisał(a)

Może by mi ktoś z tym pomógł?

Widać, że nie czytałeś podlinkowanego artu. Czy żebyś raczył zrobić to, o co Cię prosiłem musiałbym być moderatorem, najlepiej jeszcze z dostępem do serwera?

0

erk
2. jaki Canvas?! Canvas to przyjemna rzecz z VCL =| pisałem żebyś szukał argumentu DC:HDC ( Handler Display Control czy jakoś tak ), nie napisze gotowca jak złapać DC ekranu bo jest to w pomocy ( MS SDK Help Files ) które masz dostarczone razem z Delphi

0

Wiesz PTwr, co do IRCa, to dane serwera są z pewnością prawidłowe, czas ustawiłem na maksymalny możliwy (i tak próbuje się łączyć dłużej niż BersIRC - mój klient irc, który łączy się po 2-3 sekundach - moja aplikacja próbuje się łączyć 20,5 sek, użyłem stopera, a i tak g... wychodzi).

0

Czyli coś innego źle robisz, proste =]

0

Tja... Tylko co?

0

Plotka głosi że Wróżka siedzi za pedofilię więc od niej się raczej nie dowiemy =]
Pokaż kod to może coś ktoś wypatrzy

0

Dobra, daję cały unit:

unit mnfrm;

interface

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs, IdBaseComponent, IdComponent, IdTCPConnection, IdTCPClient,
  IdIRC;

type
  TForm1 = class(TForm)
    irc: TIdIRC;
    procedure FormCreate(Sender: TObject);
    procedure ircMessage(Sender: TObject; AUser: TIdIRCUser;
      AChannel: TIdIRCChannel; Content: String);
    procedure ircConnected(Sender: TObject);
  private
    { Private declarations }
  public
    { Public declarations }
  end;

var
  Form1: TForm1;


const
chan = 'mirosa';
procedure secretprocedure;
implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
irc.Connect();
end;
end.

I co ja mogę źle robić?

0

a gdzie implementacja ircMessage, ircConnected, secretprocedure? jakpiszesz że cały unit, no to wrzucaj cały.

to nie chodzi o moduł. podaj wszystkie ustawienia komponentu irc, coś musiałeś źle zapodać (zgaduję, że nie ip - tryb pasywny? zły port?).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1