wyswietlanie danych z 2 tabel w dbgridzie

Odpowiedz Nowy wątek
2009-02-19 00:24
0

Mam nastepujacy problem.. walcze z baza juz kilka dni..
Wszystko opiera sie na interbase..
Polaczylem ibtransaction z ib table i data source z ktorego db grid pobiera dane.
Problem w tym ze kilka kolumn posiada ID pól powiazanych z innymi tabelami. W jaki sposob moglbym przypisac do ID klienta jego nazwe ktora znajduje sie w innej tabeli bo to moj najwiekszy problem?
Prosze o podpowiedz jak to powinno wygladac.. myslalem nad utworzeniem dodatkowej tabeli i wklepaniem tam wartosci z tej drugiej tabeli za pomoca query? (nie wiem jak to ugryzc nawet jesli pomysl jest dobry bo grid opiera sie na datasource od ibtransaction a nie query)
czy wogole ide w dobrym kierunku?
myslalem juz nawet zeby odpuscic sobie wyswietlanie i zrobic jedynie wyszukiwarke do innej tabeli tej nazwy ktora zwroci id i bede mogl dojsc jakie wiersze mnie interesuja... co tez jest troche zagmatwane :)

PS. jesli to co napisalem jest skomplikowane to wrzuce jutro moj cudny projekt :p

pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2009-02-19 10:39
0

podstawy, podstawy i jeszcze raz podstawy!! Poczytaj najpierw trochę, choćby i na 4p - oszczędzisz i sobie i nam takich pytań.

Zamiast IBTable weź IBQuery, podepnij je dokładnie tak samo jak tabelkę ale zamiast nazwy tabeli wpisz zapytanie i tyle


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2009-02-19 12:00
0

zdaje sobie sprawe ze dalo by sie to zrobic.. z tym ze stworzylem praktycznie cala aplikacje na ib transaction i musialbym to calkowicie przerobic.. no i stad moje pytanie czy da sie to w jakis prosty sposob zmontowac :)

Pozostało 580 znaków

2009-02-19 12:05
0

mam takie wrażenie, że albo Ty nie wiesz kompletnie o czym piszesz albo ja Cię nie potrafie zrozumieć - o co Ci chodzi z tym ib transaction??


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2009-02-19 19:22
0

Moze inaczej... pod tym linkiem jest to co zrobilem:
http://www.lendo.net.pl/baza.rar
prosze o wyrozumialosc... jest to pierwszy moj tego typu program i wszystko to co w nim zamiescilem zrobilem na podstawie opisow na forum albo uzywajac helpa :) niektore rozwiazania moga sie wydac beznadziejne ale dlatego zwracam sie do wiekszych glow niz ja :) chodzi mi glownie o wyswietlenie nazw zamiast id... a no i moja baza lezy domyslnie na dysku d jakby co to mozecie zmienic sobie katalog :)
z gory dziekuje za jakiekolwiek naprowadzenie mnie na wlasciwy trop badz jakies wskazowki :)

pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2009-02-20 10:18
0

http://rapidshare.com/files/200288984/baza.rar.html
masz przykład jak to zrobić.
btw sprzedawca i odbiorca to powinna być jedna tabela


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2009-02-20 12:34
0

wrzucilem troszke wczesniejsza wersje zerknij moze na to:
http://www.lendo.net.pl/bazapopr.rar
oparlem to wszystko na ibtable zamiast robic to na query i to chyba moj blad (ibtable moge sobie latwiej edytowac i nie trzeba pisac duzo kodu) ale query daje chyba wieksze mozliwosci prawda? bo w sumie mam juz edycje pol po kliknieciu .. przerobilem ta edycje tak ze widac nazwe sprzedawow np i telefonow w lookup combobox ale jak zapakuje query zamiast ibtable to chyba cala koncepcja pojdzie z dymem i to chcialem na poczatku nieudolnie przekazac :)

dzieki za zainteresowanie tematem

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0