Staro-windowsowy wygląd TButtonów, TEditów itp.

0

Chciałabym zapytać jak w Delphi (Rad Studio) nowszym niż Delphi 7 zmienić wygląd standardowych komponentów z zakładki Standard/Additional na standardowy. Chodzi na przykład o to, że komponent TComboBox wygląda inaczej pod Windows 98, inaczej pod Windows XP i inaczej pod Windows Vista. To samo dotyczy przycisków TSpeedButton oraz kontrolki TEdit.

Jak w związku z tym uczynić, aby te komponenty wyglądały identycznie pod każdym systemem Windows (tak jak pod Win98/Win2000/WinME), tak jak funkcjonowało to do wersji Delphi7 lub niższej?

0

jak chcesz miec identyczne w kazdym windowsie to napisz sobie swoj odpowiednik dla tych komponentów który zawsze wyglada tak samo niezaleznie od windy i stylów

0

Chodzi o to, że na tych komponentach zostały już stworzone inne komponenty i przy włączonych stylach każdy wygląda inaczej, szczególnie emulowany specjalizowany combobox stworzony z TEdtita i TSpeedButtona.

Jakim wywołaniem z WinAPI można wyłączyć w APLIKACJI (nie SYSTEMIE) style wizualne?

0

Nie można. Musisz zedytować jakimś edytorem zasobów exeka (polecam XN Resource Editor) i usunąć zasób/zasoby "Manifest" (nie znam dokładnie indeksu zasobu, ale to jest tekstowe i wygląda XML-owato)

0
Darkhog napisał(a)

Nie można. Musisz zedytować jakimś edytorem zasobów exeka (polecam XN Resource Editor) i usunąć zasób/zasoby "Manifest" (nie znam dokładnie indeksu zasobu, ale to jest tekstowe i wygląda XML-owato)

Dziękuję, to rozwiązuje problem - okienka pozostały takie jak w Windows XP/Vista, zaś kontrolki są standardowe.

PS. A jaki masz problem ze scrollBoksem przezroczystym? Próbowałeś usunąć mu styl WS_ClipChildren i reagować na komunikat WM_ERASEBACKGROUND? Daj Linka do tematu, bo nie wiem o co biega, co jest nie tak.

0

No, to jest już offtop, ale... link:
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=139373

Niby dawali mi kody, ale albo nie działały poprawnie, albo się nie kompilują dając dziwny błąd (Unit or program <nazwa pliku="pliku"> recursively uses itself, kod jest jednak (teoretycznie) poprawny).

0
Darkhog napisał(a)

No, to jest już offtop, ale... link:
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=139373

Niby dawali mi kody, ale albo nie działały poprawnie, albo się nie kompilują dając dziwny błąd (Unit or program <nazwa pliku="pliku"> recursively uses itself, kod jest jednak (teoretycznie) poprawny).

Nie będę tu offtopowała, więc udzielę wskazówek jak to zrobić w twoim topiku. Jak będę miała czas to podeślę źródła.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1