DBGrid, zapisanie stanu okna

0

Cześć,
Czy jest możliwość zapisania stanu DBGrida?. Chodzi mi o to że użytkownik sobie pracuje, ustawia sobie kolejność kolumn, ich szerokość, następnie zamyka program, i po uruchomieniu nie ma wartosci starych, ale te które sobie utworzył ostatnim razem?

0

zobacz sobie smdbgrid

0

dzięki,
zrobiłem to na DBGridzie, sprawdzilem czy istnieje plik konf. jeżeli nie to program go tworzy i zapisuje do niego szerokosci wszystkich kolumn, za pierwszym razem ustawia się szerokosci z ręki, a onColumnSized zapisuje ich obecny stan. Szerokość następnie jest ładowana z pliku.

0
ensim napisał(a)

dzięki,
zrobiłem to na DBGridzie, sprawdzilem czy istnieje plik konf. jeżeli nie to program go tworzy i zapisuje do niego szerokosci wszystkich kolumn, za pierwszym razem ustawia się szerokosci z ręki, a onColumnSized zapisuje ich obecny stan. Szerokość następnie jest ładowana z pliku.

A SMDBGrid robi to wszystko za Ciebie w podanym kluczu w rejestrze.
Poza tym zrobi dużo więcej niż zwykły DBGrid. Jako osoba, która zaczęła używać kiedyś SMDBGrida dzięki Miśkowi zresztą, Tobie też go polecam. Bardzo fajna, darmowa alternatywa.

0

Ale chyba nie ma smdbgrid'a dla Lazarusa :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0