TDE i dynamiczny IBX. Gdzie jest TIBDataset?

0

Zainstalowalem sobie TDE i podniecony perspektywą pisania aplikacji komercyjnych wziąłem się od razu za komponenty IBX.

Stworzyłem komponent IBDatabase i IBTransaction. Chciałem więc dodać sobie IBQuery lub IBDataset.

Dodałem więc linijkę trzecią:

  public
    IBCon: TIBDatabase;
    IBTran: TIBTransaction;
    IBDat: ???
  end;

Niestety tutaj w "podpowiedziach" nie ma czegoś takiego jak TIBDataSet czy TIBQuery. Ich wpisanie ręcznie, powoduje wyskoczenie błędu kompilacji. Moja sekcja USES wygląda tak:

  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs, IBDatabase, StdCtrls;

Moje pytanie: gdzie jest TIBDataSet i TIBQuery ???

0

Już wiem.

W sekcji USES należy dodać: IBCustomDataSet

0

Nie wiem jak to przy IBX'ach będzie, ale jak też używam TDE i często jak nie wiem gdzie coś znaleźć to piszę np TIBQuery ustawiam na tym kursor i wciskam F1 - zazwyczaj jest tam podany moduł.

0
b0bik napisał(a)

Nie wiem jak to przy IBX'ach będzie, ale jak też używam TDE i często jak nie wiem gdzie coś znaleźć to piszę np TIBQuery ustawiam na tym kursor i wciskam F1 - zazwyczaj jest tam podany moduł.

Eeee, ja tam wolę MSSQL od Firebirda. Taki mały offtop.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1