baza paradox i data

Odpowiedz Nowy wątek
2009-01-21 08:07
0

witam
Pisze sobie programik w którym mam baze typu Paradox
w bazie jest tabela dane w której jest kolumna data_wystawienia typu date.
Po zadaniu w Query.SQL zapytania
SELECT * FROM dane WHERE data_wystawienia = 2008-11-30
wyskakuje błąd Type mismatch in expression

za wszelaka pomoc będę wdzięczny
Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2009-01-21 10:40
0

w paradoxie było chyba data_wystawienia = '2008-11-30' albo data_wystawienia = #2008-11-30#
a najlepiej zastosuj parametry


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2009-01-21 11:33
0

Niestety dalej nic.

Zawsze wyskakuje "Type mismatch in expression."
BDE Error 11871

w bazie mam to pole jako pole "Date" jak jest jaka "Alphanumeric" to działa.
Kombinowałem też z różnym wyswietlaniem dat w BDE Admin ale to nie ma wpływu.

Jednak muszę mieć jako pole D bo chcę szukać rekordów o wartości tego pola np. wyszukać rekordy z różnych przedziałów dat.

Macie inne pomysły ?

Pozostało 580 znaków

2009-01-21 11:42
0
pawel_p napisał(a)

Macie inne pomysły ?

PARAMETRY!!!


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2009-01-21 11:50
0

Wytłumacz mi o jakich parametrach piszesz.

Sory, ale dopiero uczę się SQL w Delphi i bez tego nie mogę dalej pisać mego programu ;-)

Pozostało 580 znaków

2009-01-21 11:57
0

Oto ten fragment kodu:

if (x <> ) and (Edit7.Text <>) then
x := x+' AND '+'data_wplywu<='+'+DateToStr(Date)+'
else if Edit7.Text <> '' then
x := 'WHERE data_wplywu<='+'+DateToStr(Date)+';

zapytanieSelect('SELECT * FROM DANE '+x,Query1);

Probowalem wczytac biezaca date ale tez nie chodzi.

Pozostało 580 znaków

2009-01-21 11:59
0
Query.SQL.Add('SELECT * FROM dane WHERE data_wystawienia = :data');
Query.ParamByName('data').AsDate := StrToDate('2008-11-30');

- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2009-01-22 10:13
0

Dzieki wielkie !!!!!!

Hula jak ta lala.

Trzy dni kombinowania a TY w sekunde rozwiazales problem.

Moge dalej brnac w pisaniu tego programiku

Jeszcze raz dzieki ;-)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0