wydruk Program do faktur

Odpowiedz Nowy wątek
2008-12-27 14:07

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Witam
To jest mój pierwszy post. A zarazem dopiero początki przygody z Delphi (pare tygodni)
Pisze sobie programik do wystawiania faktur i przy okazji sie uczę.
i utknąłem w momencie wydruku faktury.
Jak coś takiego rozwiązać próbowałem Rave Report i Fast Report ale bardzo mi się nie podoba tes sposób teraz kombinuje by tworzyć nowa formę i ja drukować ale jakość wydruku jest nie taka jak bym chciał.

proszę pomóżcie.

Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2008-12-27 15:42

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Co Ci się nie podoba. Fast Report jest prosty łatwy i przyjemny i ma bardzo duże możliwości. Chcąc drukować formę daleko nie zajedziesz. Na stronie Fast Reporta są demka we flash'u jak robić proste wydruki.

BTW kiedyś też zaczynałem się bawić Delphi i żałuję że nie było kogoś kto by mi wtedy powiedział: "Nie ucz się tego, to bez przyszłości, weź się lepiej za C++"

PS. A ten program korzysta z jakieś bazy ?

Pozostało 580 znaków

2008-12-27 17:22

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Tak korzysta, paradox.
No a jak na przykład załadować zawartość StringGrid do FastReport??

I gdzie można znaleźć te demka we flashu??

Pozostało 580 znaków

2008-12-27 18:23

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

http://www.fast-report.com/pl/products/fr4-flash-demo_pl.html

Jeśli koniecznie chcesz StringGrid'a, to możesz użyć frUserDataSet czy jak się to tam nazywa. Jakkolwiek bardziej cywilizowaną metodą jest wyświetlanie (poza nielicznymi wyjątkami) danych prosto z bazy na raporcie.

Pozostało 580 znaków

2008-12-27 18:24

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Aha, do FR jest super dokumentacja. To znaczy super jak dla początkujących, nie wiem czy jest z wersją którą posiadasz. Jest w języku angielskim, ale pisana bardzo prosto i obrazowo. Myślę że jest świetnym uzupełnieniem do tych demek - tak na początek.

Pozostało 580 znaków

2008-12-27 18:47

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

No ale chyba wyświetlenie prosto z bazy informacji typu termin płatności i innych RZeczy które ustawiam sobie w formie przed drukowaniem nie jest zabardzo mozeliwe

Pozostało 580 znaków

2008-12-27 19:30

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Wszystko jest możliwe. Google + manual + szczere chęci.

Pozostało 580 znaków

2008-12-28 12:42

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

No właśnie google sa strasznie ubogie w art o raportach, a z ang u mnie słabo.
Dużo pracy wsadziłem w ten programik do faktur i chciał bym go skończyć.

Pozostało 580 znaków

2008-12-28 13:21

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

No to życzę powodzenia... jak będziesz miał konkretny problem to go opisz, to może pomogę.

Pozostało 580 znaków

2008-12-28 23:08

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

No właśnie nie wiem jak przekazać StringGrida do raportu. Labela i Edita mi się udało... ale Sgrid nie moeg sobie poradzic

Pozostało 580 znaków

2008-12-30 15:06

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0
b0bik napisał(a)

No to życzę powodzenia... jak będziesz miał konkretny problem to go opisz, to może pomogę.

udało mi się czytać StringGrida do raportu,

procedure TForm1.frxReport1BeforePrint(c: TfrxReportComponent);
var  Cross: TfrxCrossView; 
 i, j: Integer;
begin  if c is TfrxCrossView then 
 begin   
 Cross := TfrxCrossView©;
    for i := 1 to 16 do    
  for j := 1 to 16 do     
 begin       
   Cross.AddValue([i], [j], [StringGrid1.Cells[i - 1, j - 1]]);    
  end;  
end;

tylko mam taki problem: jeżeli jest jakaś komórka pusta lub ma tekst w SGrid to wyskakuje błąd "Could not convert variant of type String in type Doble"
w którym miejscu przekaszatłcić te wartosci??

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0