Okno modalne dla całego systemu

0

Witam,

mam pewien problem. W jaki sposób zrobić, aby forma była modalna dla całego systemu? Przykładem jest w XP okno "Wyłączanie komputera". Jest modalne dla całego systemu i w dodatku wszystko pod nim się przyciemnia. Przyciemniania nie musi być, ważne jest to, aby było w 100% modalne dla całej windy.

Wie ktoś jak to zrobić?

0

AlwaysOnTop =]

0

znaczy samo nie starczy, zablokuj kombinacje w stylu CTRL+ESC,Tabulator itd
żeby nie dało się wklikać w coś pod spodem to pod formą z cusiami duża pusta forma bez ramki wyrównana do ekranu i ustawiona naprawie <ort>przeźroczystą </ort>i dla niej forma z cusiami będzie modalna

to tak prymitywnie

0

@potwoor, amatorze, idź trollować na innym forum.

@Łukasz: zainteresuj się google. znajdziesz tam informację o MB_SYSTEMMODAL, np. http://delphi.about.com/od/windowsshellapi/a/notactive_modal.htm

0

z tego co widzę, to to się odnosi tylko do okienek MessageBox, a jak to zastosować dla formy?

0

racja - kolejna minuta na google i znalazłem SetSystemModalWindow, jeszcze minuta więcej i dowiedziałem się, że to tylko pod win 9x/Me. pod win NT nie masz bezpośredniej możliwości zrobienia modalnego okna, musisz ręcznie poblokować to i owo: http://www.experts-exchange.com/Programming/Languages/Pascal/Delphi/Q_10550381.html

0
ŁF napisał(a)

racja - kolejna minuta na google i znalazłem SetSystemModalWindow, jeszcze minuta więcej i dowiedziałem się, że to tylko pod win 9x/Me. pod win NT nie masz bezpośredniej możliwości zrobienia modalnego okna, musisz ręcznie poblokować to i owo: http://www.experts-exchange.com/Programming/Languages/Pascal/Delphi/Q_10550381.html

mógłbyś przekopiować treść? bo nie mam tam konta i nie moge przeczytac ;/

0

ja też tam nie mam konta, a jakoś dałem radę przeczytać [glowa]

0

Najprościej SetSystemModalWindow(Form1.handle) tylko, że to działa chyba w wersjach Delphi
nowych niż siódemka, bo ja takiej funkcji w siódemce nie mogę wywołać, nie ma jej też z tego
co szukałem w żadnych modułach ani nie znalazłem też bibliotek dll w systemie z tą funkcją.

// a przeczytaj mojego poprzedniego posta i nie nabijaj postów sobie - Ł

0
ŁF napisał(a)

ja też tam nie mam konta, a jakoś dałem radę przeczytać [glowa]

miałem na myśli przeczytać odpowiedzi

@olesio: Mam delphi 7 i jak ŁF napisał ta funkcja nie działa na NT (windows 2k i nowsze)

0
lukaszguzik napisał(a)
ŁF napisał(a)

ja też tam nie mam konta, a jakoś dałem radę przeczytać [glowa]

miałem na myśli przeczytać odpowiedzi

@olesio: Mam delphi 7 i jak ŁF napisał ta funkcja nie działa na NT (windows 2k i nowsze)

Kiedys, dawno dawno temu mialem ten sam problem z ową witryną - jest ona częsciowo płatna ale WSKAZÓWKA: zjedz na sam dół strony ...

0

zjechałem i jakoś nie widze niczego, co moglo by umozliwic odkrycie odpowiedzi. jest tylko 30 dniowy trial, ale i tak trzeba zaplacic do rejestracji ;/

PS: a tak trudno jest skopiować tekst i wkleić go na forum? zostało by coś dla przyszłych programistów ;]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1