Listview ścieżka do pliku

0

Cześć

wygrzebałem gdzieś w swoich zasobach kodzik który dodaje do listview pliki ale nie pokazuje ścieżki do nich

a tutaj znalazłem cóś takiego otwiera to katalog w którym znajduje się dany plik

var
	SelectedNode: TTreeNode;
  SelectedItemPath: String;
begin
  SelectedNode := GetSelectedNode;

  if SelectedNode <> nil then
  begin
    if SelectedNode.HasChildren then
      SelectedItemPath := GetSelectedPath(SelectedNode)
    else
      SelectedItemPath := ExtractFilePath(GetSelectedPath(SelectedNode));

    if DirectoryExists(SelectedItemPath) then
      ShellExecute(Handle, 'open', PChar(SelectedItemPath), nil, nil, SW_SHOW)
    else
coś tam 

czy można to ewentualnie jakoś przerobić żeby pokazywało chociaż ścieżke w label np.
proszę o pomoc

ewentualnie w jaki sposób dotrzeć do tej ścieżki

dziękuje
pozdrawiam

0

Sprawdź do czego została używa w Twoim kodzie funkcja

ExtractFilePath

a w mig sobie poradzisz.

0

nie mogę znaleŹć tej funkcji nie wiem jak to ugryśc ogólnie no trudno
może ktoś pomoże jeszcze
dzięki bardzo za odpowiedź
pozdrawiam

0

Po pierwsze to chodzi o TreeView a nie ListView po drugie to Opi ci już napisał wszystko co musisz wiedzieć.

/* Nie mogę znaleźć tej funkcji...

    if SelectedNode.HasChildren then
      SelectedItemPath := GetSelectedPath(SelectedNode)
    else
      SelectedItemPath := ExtractFilePath(GetSelectedPath(SelectedNode)); <--- TU MASZ
0

Witam

zgadza się chodzi o treeview a nie listview w treeview pokazuje katalog a w listview plik
ta procedurka otwiera katalog w którym jest plik z listview

chciałbym żeby w label pokazało mi pełną scieżke do pliku , próbuje co przerobić ale nic z tego
nie wiem jak tego labela tam wcisnać

pomózcie
pozdrawiam

ok mam ścieżkie do katalogu

label1.Caption:= ExtractFilepath(GetSelectedPath(SelectedNode));

ale potrzebuje jeszcze to pliku taj jak wspomniałem czyli pełną ścieche pewnie chodzi o ExtractFilename ale jak to powiazać

0

dobra dałem rade dzięki za wszystko i przepraszam za zamieszanie

mam skróconą

label1.Caption:= ExtractShortPathName(GetSelectedPath(SelectedNode));

pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1