[Delphi] Problem z komponentem

0

Witam,

jakiś czas temu miałem zainstalowany Borland Delphi 2005 PE, w którym napisałem kilka prostych programów. Ponieważ w wersji Personal nie ma możliwości instalacji kontrolek ActiveX postanowiłem zainstalować Borland Delphi 2006. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że jeden z moich programów obsługuje komponenty TShellTreeView oraz TShellListView, których w Borland Delphi 2006 nie ma ;-(

Więc moje pytanie brzmi:

  • czy można oba w/w komponenty jakoś dołączyć do Delphi 2006, czy raczej jestem skazany na programowanie w Delphi 2005 ?

Szukałem tych komponentów w sieci, na Google i nigdzie nie mogę ich znaleźć. Czy jest jakaś szansa, żeby mój program działał w Delphi 2006 ?

I jeszcze jedno pytanko: gdzie mogę znaleźć działające poprawnie komponenty pod Delphi 2006? Wiele komponentów, które instalowałem pod Delphi 2005 lub 2006 po prostu nie działa... :|

Pozdrawiam

0

No ślicznie dziękuję za chęć pomocy, ale czy mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć jak z tej strony pobrać komponent? Bo nie mogę znaleźć odnośnika do downloadu... :)

0

utwórz konto i zaloguj się?

0

Utworzyłem konto i zalogowałem się. Dalej to samo. Widocznie nie można pobrać z tej strony komponentu, albo komponent został usunięty.

Tak więc w dalszym ciągu czekam na pomoc. Może ktoś wie, jak przenieść TShellTreeView i TShellListView z Delphi 2005 do Delphi 2006?

Skoro już napisałem, to jeszcze takie pytanko: która wersja Delphi obecnie jest najlepsza? Tzn. mam namyśli, która oferuje najwięcej możliwości. Wersje Personal odpadają, bo nie można w nich instalować komponentów oraz kontrolek ActiveX. Co sądzicie o Borland Delphi 2007 ?

Pozdrawiam

0

Pobrać?? Przecież tam jest napisane, że nic nie trzeba pobierać, wszystko masz.

0

Sorry, nie znam angielskiego więc myślałem, że na tej stronie będę mógł pobrać komponenty. W zasadzie i tak nie wiem o co chodzi... Jeśli nie sprawiłoby Ci to żadnego kłopotu, to proszę o kilka słów w języku polskim.

Mam jedno proste pytanie: czy jest możliwość dołączenia do Delphi 2006 komponentu TShellTreeView i TShellListView? Bo jeśli nie, to poszukam innego (bardziej uniwersalnego) środowiska programistycznego.

Z góry dziękuję

0

a szukałeś tych komponentów na torry.net ?

0

Musisz dołączyć do projektu shellctrls. Nie ma go w postaci źródłowej, jest jako dcu w folderze $(BDS)\lib, więc prawdopodobnie masz go na ścieżce i samo dodanie do uses wystarczy. Następnie tworzysz te obiekty "ręcznie", dajesz jako parenta formę na której chcesz je widzieć etc etc. Trochę zabawy - ale działa.

0

No nie... jestem w szoku. To było takie proste. :-D
Tylko najtrudniej było wpaść na to, bo skąd niby miałem wiedzieć, że klasa ShellCtrls ma te oba komponenty? ;-P

Tak czy inaczej, bardzo Ci dziękuję TBSO za pomoc.
Masz u mnie [browar]. Chcesz piwko? :>

Wszystkim pozostałym osobom również dziękuję.

[diabel]

A dla tych co mają ten sam problem daję gotowe rozwiązanie:

  • w sekcji Uses należy dopisać ShellCtrls (jeżeli nie ma)
procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
  TreeView := TShellTreeView.Create(Self);
  TreeView.Parent := Form1;
  TreeView.Width := 200;
  TreeView.Height := 300;
  TreeView.Left := 0;
  TreeView.Top := 0;
end;

Jeszcze raz dzięki :d

0

Ja tak do pytania o delphi 2007 :) Ja go uzywam już od kilku tygodni i jest faaaajne... ale też nie ma tych komponentów :D

P.S a to treeview to jest jako co? bo jak dam ttreeview w var to wywala błąd ;(

// popatrz uważnie w kod, podpowiem: trzecia linijka - Ł
//Dzięki serdeczne :) G.

0

Nie... no nie mów, że w Delphi 2007 też nie ma tych komponentów? :/

Co do TreeView trzeba właśnie zdeklarować zmienną. Wpisz: var TreeView :TShellTreeView i będzie wszystko Ok. :-)

0

to już wiem Ł. mi rozjaśnił umysł :)

No a delphi 2007 też ich nie ma, ale na 100% są w delphi 2005 architekt (trial można ściągnąć gdzieś tam w internecie)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1