RTF z obrazkami, RTF2HTML, Raport z obrazami z RTF'a

0

Witam

Mam kilka pytań. Potrzebuję pare narzędzi (komponentów) do Delphi, podejrzewam że będe w stanie wyciągnąć góra kilkaset złotych na te rzeczy. No więc tak:

  • tworzenie maili. Chodzi o takie możliwości jak w Outlook'u. W pierwszym czytaniu myślałem o zapięciu RichEdit'a + konwerter do HTML. Ale w RichEdit nie ma co marzyć o obrazkach :( (chyba że o czymś nie wiem). Więc reasumując chodzi o edytor RTF z możliwością wstawiania obrazków najlepiej z opcją zapisu do HTML

  • raporty. Mam QuickReport v 3. Klient by chciał, żeby w raporcie (klasyczne zamówienie) do każdej pozycji podczepić ładnie sformatowany tekst RTF'a z obrazkami. Jest co prawda QRRichText, ale oczywiście bez obrazków. Jest QRImage, ale chodzi o obrazki w tekście. Zerkałem na FreeReport'a ale to samo. Reasumując narzędzie do raportowania z możliwością wstawiania RTF'a z obrazkami.

Ogółem gorąca prośba do osób mających styczność z tego typu narzędziami o podanie jakichś namiarów (i krótkiej opinii).

Z góry dziękuję i pozdrawiam

0

Jeżeli chcesz najpierw pobawić się darmowymi rozwiązaniami to spróbuj RXRichEdit z RxLib chyba teraz wchłonięte przez JEDI. Tam możesz wrzucać obrazki. Co do konwersji do HTML to się w to jeszcze nie bawiłem ale chyba gdzieś coś takiego widziałem za friko, jak znajdę to ci podsunę.
Richedit jest może i kulawy ale jak go się przyciśnie to można coś z niego wycisnąć( wersja Richedit 4.1 z biblioteki Windows xp sp2 msftedit.dll)

0

Z tym RxLib to mnie zagiąłeś. Miałem to na paletce nawet : ) Wielka dziękówa stary !!! Jak jeszcze mi tego konwertera podsuniesz to sobie dam w stopce "RudyBestyj the best" : )

Pozdro

0

spróbuj tego http://www.torry.net/vcl/vcltools/unitsconversion/rtf2html.zip :)
a zamiast stopki może masz jakiś pomysł na mój problem http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=129163 , bo przeszukując forum wdziałem że też walczyłeś z formami w dll :)

//sorry za Offtop

0

Ale w RichEdit nie ma co marzyć o obrazkach

che che komponentowi programisci :) Mozna za pomoca OLE, trzeba sie troche pomeczyc :)
Np. przetlumaczyc na delphi

http://www.codeguru.com/Cpp/controls/richedit/article.php/c5383/

oczywiscie podane (z rx) rozwiazanie jest najprostsze, ale nie nalezy zapominac o tym ze mozna duzo samemu zrobic !

Ale nigdy nie mowic, ze cos niemozliwe jest !

0

komponentowi programisci
hehe dobre

ale czasami nie trzeba wywarzać otwartych drzwi
reichel przypomniałeś mi że kiedyś ściągałem jakiś OLERichedit i wysznupałem:
http://thaddy.co.uk/kololere2.zip
więc znów drzwi nie trzeba wywarzać

0
RudyBestyj napisał(a)

spróbuj tego http://www.torry.net/vcl/vcltools/unitsconversion/rtf2html.zip :)
a zamiast stopki może masz jakiś pomysł na mój problem http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=129163 , bo przeszukując forum wdziałem że też walczyłeś z formami w dll :)

//sorry za Offtop

Ten konverter już widziałem. Niestety nie trawi obrazków.

Co do form w dll'kach - owsze walczyłem. Kiedyś kiedyś chciałem zrobić MDI z formatkami w dll'kach, ale nie wyszło. W końcu postanowiłem to zrobić na bpl'ach, ale wtedy Delphik (Turbo Delphi) odżegnał mnie od tematu komunikatem: "this version of application is not allowed ...". Innymi słowy wynikało z tego że coś tam jest zablokowane w kwestii bpl'i w TDE. Więc odpuściłem.

0

Przypomniałem sobie że coś było w JEDI... i jest tam JvRichEditToHTML

0
RudyBestyj napisał(a)

Przypomniałem sobie że coś było w JEDI... i jest tam JvRichEditToHTML

Jutro poszukam, <ort>na razie </ort>wielka dziękówa po dwakroć.

0

@RudyBestyj: więc znów drzwi nie trzeba wywarzać

to bylo pierwsze z brzegu z googli ja pamietam kilka do delphi nakladek i klas na bazie richedit z obrazkami. Ktos tu slabo szuka [diabel]

0

to bylo pierwsze z brzegu z googli ja pamietam kilka do delphi nakladek i klas na bazie richedit z obrazkami. Ktos tu slabo szuka

yyy ale o co ci chodzi?? ja szukałem u siebie na dysku bo kiedyś to ściągałem.

0

Chodzilo mi bardziej o autora postu. Na obydwa pytania w bardzo szybki sposob mozna odpowiedziec googlami tak jak zostalo zrobione to tutaj.

Prawie bylem pewien ze pomyslisz jak pomyslales .....

Swoja droga ciekwa jestem jak z pakietu jedi radzi sobie z obrazkami w rtf do html (nie mam go zainstalowanego). W wersji ktora mam na dysku
// $Id: JvRichEditToHtml.pas 11400 2007-06-28 2106Z ahuser $
nie widze kodu odpowiedzalnego za tag img (sprawdzalem na szybko).

0

Też na szybko rzuciłem okiem na kod i chyba masz rację @reichel.
Pozostaje wyłapać obrazki z strumienia i przerabiać. :-/
Z tego co pamiętam to jaki by się obrazek nie wrzuciło do richedita to gdy pobiera się tekst rtf to obrazek jest jako metafile ( {\pict\wmetafile8\picwgoalxxxx\pichgoalxxxx ..... ) czy jakoś tak.
Kiedyś zrobiłem sobie funkcje przerabiającą wmf na rtf ( bo nie umiałem takowej znaleźć, był przykład tylko z BMB) więc pewno i odwrotnie się da. ;-)

0

Chodzilo mi bardziej o autora postu. Na obydwa pytania w bardzo szybki sposob mozna odpowiedziec googlami tak jak zostalo zrobione to tutaj.

To że w szybki sposób uzyskuje się odpowiedź od serwera google na zadane zapytanie w stylu rtf2html to ja wiem. Ale zwróć uwagę na szczegóły, nie chodzi mi o pierwszy lepszy konwerter tylko o taki który przetrawi obrazki. A po drugie na drugie pytanie jak do tej pory odpowiedzi nie uzyskałem. To nie jest tak, że jestem leń i mi się nie chce poszukać. Temat już przegooglowywałem wcześniej szukając rozwiązań za free ale że się nie udało więc odpuściłem. Teraz napisałem w pytaniu że interesuje mnie coś za kase, w miarę taniego ale porządnego. I takie jest meritum mojego pytania - jest ono skierowane do osób które mogą coś polecić bo mają z tym miłe doświadczenia. RudyBestyj nakierował mnie na parę darmowych rozwiązań i chwała mu za to (fakt sam na nie nie wpadłem choć miałem je pod ręką). Nie mniej jednak jak sami doszliście do wniosku, nic mi po JEDI'owym konwerterze bo zlewa obrazki. Nie jest też tak że jedyne co do mnie dociera to komponenty. Pytam o ten temat bo pojawił się taki motyw u mnie w pracy. Jak by chodziło o jakieś dzierganie z pasji, to może bym się podjął pisania/przerabiania istniejących rzeczy takich jak choćby wymieniony JEDI. Ale że chodzi o robote, to poszukuje czegoś sprawdzonego i przy czym nie będę się musiał narobić (i najlepiej żeby jeszcze był support unicode ;]).

ja pamietam kilka do delphi nakladek i klas na bazie richedit z obrazkami

Jeśli możesz to podaj, z góry dziękuję.

Pozdrawiam

0

jak z platnych to eksport do html ma http://www.trichview.com/ cos tam jest o obrazkach.

Co do tego co mialem to niestety nie ma nic eksportu z obrazkami. Mozna sprobowac przerobic jedi do eksportu (np w edytorze na bazie jedi zbudowac rtf'a. Zapisac go. Zobaczyc czy potem wczytuje znow obrazek. Zobaczyc jako co jest uznawany obrazek (na pewno obj ole ale jako jaki atrybut z jedi)). Jak juz bedziesz to mial to dodajesz do konvertera tag img i zalatwione (latwo napisane ale trzeba troche popracowac).

0

Propozycję RichView widziałem wczoraj. Faktycznie wypas. Chociaż w wersji trial, średnio działa eksport do HTML'a : ) Przykładowy edytor jaki jest do ściągnięcia też fajny. I wspominają o wsparciu Unicode. Będą wzięci pod uwagę.

Co do JEDI, nie wiem jak to jest, ale wczoraj mi się wydawało, że JvRichEdit wczytuje RTF'y z obrazkami, ale dzisiaj nie potrafię tego powtórzyć. Na pewno wczytuje te RTF'y RxRichEdit, jednak on nie obsługuje unicode'u ehhhh (przynajmniej w mojej wersji).

Tak czy siak dziękuję wszystkim za pomoc. Co do drugiego pytania, to zrobiłem przegląd kilku technologii raportujących (QR, FR, RB) i żadna za nic w świecie nie chce wyświetlić obrazków z RTF'a : (

Pozdrawiam

0

b0bik tutaj http://www.textcontrol.com/ jest ciekawy komponent w wersjach .NET i ACtiveX, można ściągnąć 60 dniowego triala, ale przetestować nie mogę sam bo mam TDE niestety.
Ale z opisu wygląda na kozacki i ma export do HTMLa obługę między innymi RTF, DOC, PDF oraz Unicode.

Cena niestety też odpowiednia :-/

0

No fakt cena odpowiednia, poza zasięgiem. W zasadzie zacząłem iść inną drogą. Klienta e-mail będe chyba chciał oprzeć o
http://www.profgrid.com/dhtmledit.html
toteż raczej odpuszczę poszukiwania edytora RTF'a z możliwością zapisu do HTML.

Co do wydruków, to po przemyśleniu sprawy będe klientowi proponował alternatywy. Jak sobie wyobraże co klient będzie wciskał do takich RTF'ów które będzie potem chciał widzieć przy każdej pozycji na wydruku, to czuje że jaki by system raportujący nie był to zawsze będą problemu (pomijam fakt że systemu raportującego z obsługą RTF'a z obrazami się nie doszukałem).

Tak czy siak, wielka dziękuwa za pomoc. Pare rzeczy przy okazji znalazłem które zapewne się przydadzą.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1