Prolblem z Formą w DLLce obsługującą bazę

0

Wiec.........

tego typu problem, chce wyrzucic do DLL'elek wszystkei formy z programu nie ważne dla czego, powiedzmy ze widze w tym jakis cel...:)
Aplikacja jest bazodanowa, na pierwszej (i jak dobrze pójdzie jedynej w samym programie) mam komponent bazodanowy IBDataBase, który łaczy mi sie z bazą i takie tam. Chcę aby na podstawie tego komponentu działały wszystikie komponenty bazodanowe w bibliotekach. I wszystko mi sumie działa....ale..........

wiec tak... po stronie programu jest nie za wiele
wywołuje procedure z DLL tworzącą formę i przypisuje jej uchwyt aplikacji oraz w/w kompnent IBDataBase;

procedure stworzForme(AppHandle: integer; BAZA : TIBDataBase); stdcall external 'formadll.dll';

tak ją wywołuję

stworzForme(Application.Handle, IBBaza);

po stronie DLL wygląda to tak:

procedure stworzForme(AppHandle: integer; BAZA : TIBDataBase);stdcall;
begin
Application.Handle := AppHandle;
dllForm:=TDLLForm.Create(Application);
dllForm.Bazunia:=TIBDataBase.Create(dllForm);
dllForm.Bazunia:=Baza;
dllForm.IBQuery1.Database:=dllForm.Bazunia;
dllForm.IBQuery1.Open;
dllForm.ShowModal;
dllForm.IBQuery1.Close;
dllForm.Free;
end;

i wszystko smiga jak burza tyle ze po zakonczeniu działania programu wywala mi acces vaiolation itp...

chyba ze nie dam OPEN dla IBQuery to smiga bez błędów....

z góry dzieki za pomoc

0

Prawdopodobnie (nie mam jak teraz tego sprawdzić) chodzi o to, że Application w DLL to zupełnie inne Application, niż w programie :)

0

Chciałem założyć wątek podobny ale podepnę się pod kolegę.

Problem podobny, w Dll'ce mam Tframe i powrzucane na nim komponenty. Wszystko jest ok powiedzmy (na ile to możliwe w VCL).
Problem pojawia się dopiero gdy moduł podpięty do dll zawierający mój TFrame korzysta z innych modułów zawierających sekcje initialize i finalize, a w nich ajkieś zmienne no i TCriticalSection. Na razie obchodzę to w ten sposób że te sekcje a raczej ich wykonanie przenosze do kodu przy ładowaniu i zwalnianiu bibloiteki (DllMain) i wtedy gra. Niestety wiąże się to z ingerencją w kodzie innych modułów jak np. (VirtualTrees z VirtualTreeView) :(
Pytanie moje jest takie czy można w jakiś inny sposób zwolnić inny moduł bądź uruchomić w nim sekcję finalize przed zwolnieniem biblioteki.

0

Bez oglądania konkretnego kodu trudno orzekać, ale na 99.9% przyczyną problemów jest to, że dll mają osobne zarządzanie pamięcią (własny stos etc).
Prawdopodobnie da się to obejść przez zastosowanie bpl - polecam przejrzenie delphi.about.com pod kątem bpl vs dll.
W JEDI jest nawet gotowiec do wtyczek z możliwością tworzenia/ładowania bpl. Inne, darmowe do prywatnego użytku, narzędzie to TMS Plugin System.

0

A formatki z dll'a wywołujesz modalnie czy niemodalnie ? Bo jak modalnie, to może to z finalize możesz przenieść do funkcji eksportowej (po zakończeniu pracy z formatką).

0

Właśnie problem w tym że nic wolał bym nie przenosić z sekcji finalize by nie ingerować w kod innych modułów :(, a co do bpl to miałem taki sam problem jak ty b0bik w TDE.

Może jest jakaś opcja by zwalniać moduły przed odmontowaniem dll, jeżeli nie to cóż zostanę przy swoim sposobie choć mnie on trochę uwiera.

0
RudyBestyj napisał(a)

...Problem pojawia się dopiero gdy moduł podpięty do dll zawierający mój TFrame korzysta z innych modułów zawierających sekcje initialize i finalize, a w nich ajkieś zmienne no i TCriticalSection. ...

A na czym ten problem dokładnie polega ? Może coś źle zdiagnozowałeś że to kwestia występowania tych sekcji. Wylatują jakieś AV'y ?

0

podczas działania aplikacji wszytko pięknie współgra. Problem pojawia się gdy zamykam aplikację to pojawia się:
"The exception unknow software exception ...i cos tam"
a potem
"Runtime error at ... "

\trochę się rozpanoszyłem w wątku kolegi. Sorry Olej.

0

Zamiast się wachlować kodem - przeczytajcie ten i pokrewne artykuły:

http://delphi.about.com/library/weekly/aa020805a.htm

Mnie na bpl formy, nawet modalne, chodzą bez pudła.

0

Miało być oczywiście "nawet MDI", sorki :)

0

Wielkie dzięki TBSO
W zeszłym tygodniu bawiłem się bpl'ami gdy trafiłem na wspomniany wcześniej przez ciebie art bpl vs dll i próbowałem przerobić ten kod:
http://delphi.about.com/od/objectpascalide/l/aa012301b.htm
z dynamicznych TForm na dynamicznie osdzone na formie TFrame i miełem problemy, aż doszedłem do znanego mi z dll 'cannot assign TFont to a TFont' i się poddałem.
Jak widać nie potrzebnie bo po przerobieniu kodu z linka który podałeś wszystko hula jak trzeba. [green]
Myślałem że to wina TDE Może zmęczony byłem wtedy [wstyd]
[browar] jeszcze raz dzięki TBSO
mam nadzieję że koledze @Olejowi też to pomorze ;-)

0

Z tym "TFont to a TFont", też się kiedyś wyłożyłem, ale (jakto często bywa) po jakimś czasie od odpuszczenia tematu znalazłem odpowiedź. Jak sobie przypomnę to podrzucę. Trzeba było oprócz Application i Screen, zrobić jeszcze jakąś wspólną globalną zmienną. Nie wiem czy to się nie wiązało z modyfikacją jakiegoś unita w Delphi.

0

Wiem @b0bik bo dorwałem gdzieś twojego posta na forum gdzie dałeś odnośnik do tej strony http://www.zaoxue.com/article/tech-57739.htm. Chodziło o modyfikację Uintu Controls i zmienną globalna ControlAtom. Ale po podmianie u mnie problem nadal istniał. Rozwiązałem to przez ustawienie ParentWindow zamiast Parent. Ale został problem o którym pisałem parę postów wyżej.

Znowu gdy chciałem spróbować na bpl'ach to nieuważnie przeczytałem arta [glowa] i nie dodałem rtl do "build the application using run-time packages" i niechciało się skompilować a gdy odznaczyłem "build the application using run-time packages" to miałem "cannot assign a TFont to a TFont"

Ale po poście TBSO spróbowałem jeszcze raz i jest jak być powinno [green]

Konkluzja taka że tworząc aplikację VCL lepiej korzystać bpl'ów niż dll'ek bo bpl'ki są zintegrowane ze środowiskiem VCL.

0

Czyli reasumując, zrobiłeś MDI na bpl'ach w TDE ? Nie wyskakuje Ci ten komunikat "Your version of application ... " ?

0

Ja przerobiłem na dynamicznie tworzone TFrame'y na panelach. Ale jak wejdziesz na stronkę z odnośnika TBSO to są do ściągnięcia źródła programu MDI na bpl.

I na TDE chodzi bez przeszkód.

0

WIec...........nie wspomne ze wszyscy mnie olali i zaczęli prowadzić własne dyskusje na moze i podobne tematy ale mój problem pozoostał nierozwiązany.... z resztą jak zwykle poradziłem sobie sam (musiałem)....:) choc juz łapałem sie wszystkieg. Okazało sie jak zwykle najprostsze wystarczyło dodac do projketu w usesach sharemem, wczesniej miałem go w formie dll'kowej myśląc ze to wystarczy, jednak nie...:)

pozdrawiam

0

Jak tworzysz Dll'kę pod Delphi to w module masz:
{ Important note about DLL memory management: ShareMem must be the
first unit in your library's USES clause AND your project's (select
Project-View Source) USES clause if your DLL exports any procedures or
functions that pass strings as parameters or function results. This
applies to all strings passed to and from your DLL--even those that
are nested in records and classes. ShareMem is the interface unit to
the BORLNDMM.DLL shared memory manager, which must be deployed along
with your DLL. To avoid using BORLNDMM.DLL, pass string information
using PChar or ShortString parameters. }

0

teraz to i ja sobie na spokojnie doczytałem... nie mozna było tak od razu.......... :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1