Lista formularzy projektu- jak pobrać?

0

Pytanie w zasadzie jest w temacie.
Czy powinienem czytać pliki dfm w katalogu czy jest mniej barbarzyńska metoda jak np. lista Controls[] dla formy?
Nie mam na to pomysłu :/

0

Utworzonych bardzo prosto..

var
  i: Integer;
begin

  for i := 0 to Application.ComponentCount -1 do
  begin
    ShowMessage(Application.Components[i].ClassName);
  end;

niestety, te które są dynamicznie tworzone w kodzie, zanim nie zostaną utworzone to raczej żadnych informacji o nich nie uzyskamy :P (przynajmniej ja przez 5 minut poszukiwań nic nie znalazłem ;) )

0
Arthan napisał(a)

Utworzonych bardzo prosto..

niestety, te które są dynamicznie tworzone w kodzie, zanim nie zostaną utworzone to raczej żadnych informacji o nich nie uzyskamy :P (przynajmniej ja przez 5 minut poszukiwań nic nie znalazłem ;) )

Dżizas, ale to skomplikowane.. Normalnie moje IQ:= ilosc_linii_tego_kodu :)
Dziękuję za pomoc, nie przyda sie bo poszukuje właśnie czegoś co da listę wszystkich formsów na starcie, nie tylko tych 'utowrzonych'.
Szuma dalej...

0

to sie nie da (no bez analizy calego kodu i szukania wywolan do createwindows chyba ...)

np jak masz gdzies taki kod

var
 i:integer;
begin
 for i := 1 to 10 do
  with (TForm.Create(self)) do
  begin
   top := 100;
   left := 100 +i*120;
   width := 120;
   height := 120;
   visible := true;
  end;
end;

to raczej watpie czy jest prosty sposob aby wywnioskowac ze bedzie 10 form'ow bez jego uruchomienia (jak to okresliles na starcie)

0

Może inaczej.. napisz co chcesz w ten sposób osiągnąć, a być może ktoś Ci tu doradzi jak można to zrobić inaczej ;)

0

Właśnie też mi sie wydawało, że nie jest możliwe sparametryzowanie czegoś czego nie ma jeszcze.
Chciałem zrobic panel konfiguracyjny okien, uprawnienia, wygląd, ustawienia itp
Środowisko Borlanda zasysa wszystkie formy z pliku .dpr no ale wiadomo, że do programu nie będę go dorzucał. Podłącze jakiś pliczek, do którego ręcznie klepnę formatki chyba.
Dzięki!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1