Jak sortowac bazy bez rozrozniania malych i duzych liter

0

Witam czy ktos moglby mi powiedziec jak uzywac zapytania w ktorym otrzymalbym liste posortowana wedlug ksywy. Zaznaczam ze ksywa moze sie skladac z duzych i malych liter.

Napisalem cos takiego
Query.SQL.Add('SELECT Ksywka,Poziom FROM gracz ORDER BY Ksywka ');

i jak sie okazuje zle sortowane sa duze i male litery

Wynik jaki otrzymalem

CEDY
Cb
Ced
Marcin
Ronin
ca
cac
cr
cr1

Jak widac sortowane sa w tym przypadku najpierw duze a potem dopiero male litery.

Jak zrobic aby posortowal to nastepujaco: (bez uwzgledniania duzych i malych liter)

ca
cac
Cb
Ced
CEDY
cr
cr1
Marcin
Ronin

Prosze o pomoc

0
Query.SQL.Add('SELECT Ksywka,Poziom FROM gracz ORDER BY UPPER(Ksywka)');
0
Misiekd napisał(a)
Query.SQL.Add('SELECT Ksywka,Poziom FROM gracz ORDER BY UPPER(Ksywka)');

Niestety tak juz probowalem duzo wczesciej i pojawia sie blad typu (Invalid use of keyword.Token:UPPER(Ksywka) )

0

to może by wypadało zacząć od podania bazy :>

0

Uzywam BDE i Tabele zrobiona w Paradox 7

Tabela gracz posiada m.in. pola
Ksykwa (string)
Poziom (integer)

Mam tez takie pytanie czy uzywales kiedys upper po ORDER BY?

OK znalazlem juz rozwiazanie napisze je tutaj bo forum slyzu do dzielenia sie wiedza

Query.SQL.Add('SELECT Ksywka, Upper(Ksywka) as myfieldUC ,Poziom FROM gracz ORDER BY myfieldUC');

i dziala jak nalezy.

PS, Dzieki MisiekD za zainteresowanie

0
Ryku napisał(a)

Mam tez takie pytanie czy uzywales kiedys upper po ORDER BY?
w oracle i postgresie normalka, w innych nie sprawdzałem. Generalnie paradoź z SQLem (standardem) ma niewiele wspólnego

0
Misiekd napisał(a)
Ryku napisał(a)

Mam tez takie pytanie czy uzywales kiedys upper po ORDER BY?
w oracle i postgresie normalka, w innych nie sprawdzałem. Generalnie paradoź z SQLem (standardem) ma niewiele wspólnego

No to obaj nauczylismy sie czegos nowego :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1