RS/Problem z protokołem transmisji RS

0

Witam serdecznie mam do napisania program, który obsłuży urządzenie przemysłowe Odtwarzacz Mp3 firmy ID-AL SP-603 (połączenie przez RS).

Mam pytanie czy któś już miał stycznąć z tym urządzeniem, interesuje mnie komunikacja
Z dokumentacji są dwa tryby WRITE i READ, jest określona ramka pakietu

TOKEN-ACK/ERR-DATA...DATAn-ACK

Natomiast każdy token (komenda) ma inny rozmiar zwracanych danych mnie interesuje tylko kilka ale jest tam jeszcze opiany pewien schemat:

Token [MP3PLAYER] <------ [PC]
ACK/ERR [MP3PLAYER] ------> [PC]
Dane [MP3PLAYER] ------ > [PC]
ACK [MP3PLAYER] ------> [PC]

Ja rozumiem, iż po wysłaniu TOKEN otrzymam ERR jeśli wystąpi błąd albo ACK potwierdzenie i otrzymam dane zakończone ACK. Tyko zastanawiam się czy od momentu 1-ACK do 2-ACK przyjdą wszytskie dane i powinienem traktować to jako ramkę pakietu gdzie 1-ACK jest poczatkiem a drugi 2-ACK koncem czy brac lepiej rozmar danych dla poszczgolnych komend i konczyc odczyt z bufora po wypełnieniu określonym rozmiarem.

Jestem początkującym programistą pod względem programowania RS232 wiem że jest coś takiego jak StopBit - który informuje o zakończeniu nadawania ja głównie używam komponentu TComPort czy ktoś z was wiem jak odczytać i w jaki sposób, gdzie znajduje się ten bit.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za jakiekolwiek wskazówki i porady.

0

Nie znam urządzenia, ale wygląda na to, że 2-ACK jest końcem danych i mógłbyś interpretować go jako koniec ramki. Najlepiej sprawdzaj i rozmiar danych, i dopasowanie ACK, będziesz wiedział, że nic nie zaginęło.

BTW: Mp3 player urządzeniem przemysłowym pod RS232? :D

//śmieszna nie jest idea, ale jak to brzmi: "urządzenie przemysłowe" :) chyba w przemyśle rozrywkowym lub massmediach..

0

Odtwarzacz MP3 urządzeniem przemysłowym, rzeczywiście brzmi śmiesznie ale jak wygląda port RS232 do sterowania Tryb USB do wgrywania oraz Sieć. Posiada nawet własny programator programów i posiada możliwość uruchamiania o określonem czasie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0