Pobieranie PID procesu

0

Jak pobrać PID procesu, lub od razu jak pobrać do listy kilka takich samych procesów (gdy mam włączonych kilka takich samych programów, np. notatników)?

0
notepad napisał(a)

Jak pobrać PID procesu, lub od razu jak pobrać do listy kilka takich samych procesów (gdy mam włączonych kilka takich samych programów, np. notatników)?

ProcessID : Cardinal;
...
GetWindowThreadProcessId(Application.Handle, @ProcessID);

Lista procesów była ze 100 razy na forum, ale że mam coś pod ręką to wkleje

var
FHandle : THandle;
Process : TProcessEntry32;
Next : Boolean;
begin
FHandle := CreateToolhelp32Snapshot(TH32CS_SNAPPROCESS,0);
try
Process.dwSize := Sizeof(Process);
Next := Process32First(FHandle, Process);
While Next do
Begin{ jesli sciezka dostepu sie zgadza }
If (AnsiLowerCase(Process.szExeFile) = AnsiLowerCase(aExeName)) then
Begin
Result := True;
Break;
End;
Next := Process32Next(FHandle, Process);
End;
finally
CloseHandle(FHandle);
end;

ten kawałek szuka procesu aExeName (notepad.exe)

0

A jak Cardinal (gdzie mam PID) zmienić na String? Bo głównie z tym mam problem, bo chcę go wyświetlić na ekranie np. w jakimś Labelu.

0

Z IntToStr się nie nauczyłeś korzystać??

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1