[Delphi 7 Personal] Blad inicjacji

0

Mam taki o to problem:
uruchamiam aplikacje klawiszem F9 i wyskakuje mi taki błąd
Aplikacja nie została właściwie zainicjowana(0xc000007b). Kliknij OK, aby zakończyć aplikację.
Zostaje zaznaczona linia ze słowem begin. Po naciśnięciu klawisza F8 (trzy-krotnie)wyskakuje błąd:

Project BazaDanychDPR.exe raised exception class EAccessViolation with message 'Access violation at address 004068A in module 'BazaDanychDPR.exe'. Read of address 00000000'. Process stopped. Use Step or Run to countinue.

Dodam jeszcze, że długo jej nie odpalałem (F9) używałem cały czas ctrl + F9 przez co teraz nie wiem co jest źle i co trzeba poprawić.

Btw.
Pod tym linkiem (http://www.speedyshare.com/767709648.html) macie film który ukazuje jak kompiluje mój projekt i wszystkie wyskakujące błędy.

Z góry dziękuje za pomoc [browar]
</b>

0

imho w oncreate pierwszej tworzonej formatki masz gdzieś odwołanie do niestworzonego obiektu (umieszczonego w zmiennej globalnej). dodatkowo masz skompilowany kod z wyłączeniem informacji dla debugera, dlatego nie pokazuje się konkretna linijka z kodem. pokaż oncreate pierwszego formularza.

0

W Project->Options->Forms zobacz kolejność tworzenia form. Miałem kiedyś przypadek, że w DataModule dałem zmienną obiektowa tworzoną w OnCreate DataModule, którą wywoływała forma. Problem był w tym, że Forma tworzyła się pierwsza i wywoływała klasę jeszcze nie utworzoną.

0
ŁF napisał(a)

dodatkowo masz skompilowany kod z wyłączeniem informacji dla debugera, dlatego nie pokazuje się konkretna linijka z kodem.

Jak to włączyć??

btw.
Od pewnego czasu (czyt. zainstalowania aktualizacji windowsa) mam dosyć dziwny problem.
Jeżeli napisze coś takiego:

Label1.

To mi nic nie wyskakuje za tym (chodzi mi o rozwijana listę). A jak zrobie coś takiego:

Label1.
Button1.

to wtedy wyskakuje mi lista dotycząca Label1 [!!!] [???] Nie wiem o co moze chodzic [glowa]

0

Heh... Problem już rozwiązany :D.
Tkwił on w tym że w jednej formie używałem funkcji ze swojej biblioteki, tyle że ta funkcja jeszcze nie była stworzona (odłożyłem na później ;) ).
No to problem rozwiązany.

btw.
Dzięki za pomoc bo gdyby nie wy to bym nie zaczął przeglądać tak dokładnie pierwszej formy ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1