[Delphi+Sieć+Baza danych] Lokalnie do bazy na serwerze

0

Witam.

Mam następujący problem. Mam dostęp do serwera. Na nim zainstalowana jest baza MySQL. Firma hostingująca dała mi pełny dostęp do serwera przez FTP, mam też pełny dostęp do bazy (możliwość tworzenia nowych, usuwania - po prostu fullopcja) ale tylko z poziomu localhost. O ile chcę korzystać z niej przez PHPMyAdmin, jest spoko. Ale chciałbym napisać w Delphi program do zdalnej obsługi strony internetowej zlokalizowanej na serwerze, włącznie z bazą danych MySQL. Dogadywanie się z firmą, żeby otworzyła obsługę z zewnątrz przez jakiś port jest raczej wykluczone. Nie mam też dostępu do ustawień komputera, na którym jest to wszystko ustawione, więc postawienie aplikacji client-serwer z częścią serwerową po tamtej stronie 'chyba' też odpada... :-/

Jakie mam więc możliwości? Co mogę zrobić. Może jakiś DLL po tamtej stronie, czy co... nie mam zielonego pojęcia. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

0

jedynie napisać skrypty w php, który będzie dostawał zapytania, realizował je na bazie i oddawał wyniki - raczej mało realne

0

Trzeba znać do tego PHP... no ale powiedzmy, że z tym spróbuję sobie poradzić, chyba, że ktoś miałby gotowe rozwiązania i byłby chętny mi napisać tu jakiś skrypcik.

jeśli byłby ktoś skłonny mi powiedzieć też, jak później sprytnie zrealizować wymianę informacji między Delphi i PHP i vice versa. Jestem pewien, że to było to już setki razy, także proszę o wybaczenie i podanie chociaż linku do tematu, który ten problem już poruszał i rozwiązywał.

Wielkie dzięki!

0

z tego co pamiętam to nigdzie nie ma rozwiązania bo raczej nikt tego nie robił bo to się mija z celem

0

No właśnie niestety nie mija się z celem. W tej chwili strona, dla której obsługi chcę napisać aplikację jest zarządzana przez kilka zupełnie niezależnych od siebie modułów. Do tego wiele z nich wymaga znajomości przynajmniej HTML-a (np. dodawanie newsów). Ja chciałbym, aby obsługa jej była bardziej intuicyjna, gdyż obecna sytuacja uniemożliwia prowadzenie jej przez większą ilość osób, szczególnie, gdy pozostali nie znają się na HTML. Ja chcę zrobić jedno, kompleksowe narzędzie do obsługi całego serwisu. Prawdopodobnie gdybym się znał na PHP, to właśnie w tym języku bym napisał taką aplikację. Niestety. PHP używałem dotąd tylko w stopniu niezbędnym do podstawowej pracy ze stroną. Na Delphi na pewno znam się w znacznie większym stopniu i w większości wiem co i jak zrobić. Mam jedynie problem z bazą danych. Jeśli nie rozwiążę tego problemu, to program będzie znacznie mniej funkcjonalny, chcę zaś zrobić coś porządnego.

Pozdrawiam.

0

popełniasz największy błąd już na samym początku - to nie zadanie dostosowuje się do narzedzia ale narzędzia wybiera się stosownie do zadania. Możesz to napisać w php, javie, czy co tam potrafi ten serwer jeszcze obsłużyć, ale na pewno nie nadaje się do tego delphi + coś w php jako "przekaźnik" między app w Delphi a bazą. Ktoś Ci musi to cudo "przekaźnik" w php napisać, a mogę Ci zagwarantować, że prędzej czy później pojawi się coś takiego, co jest źle zaimplementowane lub nie jest zaimplementowane w ogóle. I co wtedy? Znowy ktoś Ci będzie pisał/zmieniał "przekaźnik".

Zrobisz jak uważasz, ale wg. mnie to nie jest dobry pomysł

0

Zgadzam się. Moje podejście do zagadnienia może nie być najlepszym. Jakie więc mam jeszcze możliwości? Czy jest złoty środek dla mojego problemu?

0

na pewno cokolwiek, co się uruchomi po stronie serwera i nie jest do tego potrzebna ingerencja admina - php, java, możesz też spróbować w delphi4php

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1