dodawanie adresu IP i maski binarnie

0

Witam,
Mam pewien problem, podejrzewam że jest to dosyć proste, ale programista raczej ze mnie nie będzie więc proszę o radę, potrzebuję dodać binarnie adresy IP i maskę sieci, mam je w postaci stringów
np. 192.168.0.1=11000000.10101000.00000000.00000001
AND 255.255.255.0=11111111.11111111.1111111.11111111

W jaki sposób najłatwiej to można zrobić?? Z góry dzięki.</delphi>

0

Źle przeprowadziłeś konwersje maski podsieci. W przed ostatnim oktecie napisałeś tylko 7 jedynek, a powinno być 8 no i nie wiem jakim cudem z (0)d wyszło Ci (11111111)b ??

A co do samego zadania to możesz to zrobić np. tak: Dwie 4-elementowe tablice, do jednej tablicy wrzucasz ip, a do drugiej maske podsieci, a potem wykonujesz and na odpowiednich elementach tablic.
Np.

ip : array[0..3] of byte;
mp : array[0..3] of byte;
wynik: array[0..3] of byte;
i : byte;
for i:=0 to 3 do wynik[i]:=(ip[i] and mp[i]);

W kodzie mogą być drobne błędy(nigdy nie pisałem w delphi :) )

0

Tylko jest pewin problem bo niewiem jak przekonwertowaćzmienną typu string do elementu tablicu typu byte, jest jakaś gotowa funkcja konwertująca ??

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1