Program w Delphi czy ruszy na Windows Mobile 6.0 ??

0

Witam !

Chce napisac program w delphi do palmtopa ktory posiada windows mobile 6.0 ?? interesuje mnie jedynie komunikacja z portem COM oraz wyswietlanie odebranego tekstu na TForm programu. Czy jest to mozliwe ??

Pozdrawiam !

0

Wedle mnie nie jest to możliwe. Przynajmniej dla wersji 5.0.
Ja pisałem aplikacje używająć MS Visual Studio i języka C#.
Możesz sobie sciągnąć 180 dniową wersje czy coś koło tego, napisać aplikacje i wgrać. Będzie działała cały czas pomimo wersji testowej :)

0

Nie, Delphi jest kompilatorem dla Win32.
Windows Mobile pokaże komunikat "Program nie jest prawidłową aplikacją urządzenia Pocket PC".

Jak mówi cobra popatrz na C# i .NET Compact Framework, które to WM6 ma wbudowane.

0

Aby nie było niedomówień, Delphi for Win32, a Delphi for .NET, wymagane w tym zadaniu, tu dwa różne narzędzia.

0

jak mam być tak upierdliwy jak ty Szczawik to autor tematu nie wspomniał o platformie czy win32 czi .net [green]

0

Dlaczego upierdliwy?

Skoro pyta czy się da, to znaczy, że nie zna środowiska; a skoro go nie zna, to może w ogóle nie wiedzieć o takim podziale. Tym bardziej, że dałeś odpowiedź do .NET, a Ktos napisał do win32.

Ja tylko podpowiadam. Nie skorzysta z mojego posta - jego sprawa; skorzysta - może oszczędzi wiele czasu zamiast zastanawiać się, dlaczego mu nie działa.

0

Warto zwrócić uwagę na dwa szczegóły. Po pierwsze, że wymaga to Delphi.NET, które nie jest z Delphi równoznaczne. Po drugie, że kompilator Delphi.NET dla Compact Framework to "Preview" czyli beta.

0

@klepinghors: Nie upierdliwy, tylko dokładny. Dośc znacząca różnica....

0

Jest to mozliwe z uzyciem Free Pascala bez .NET.

Jest to mozliwe z uzyciem Visual Studio rowniez bez .NET

Moglbys teoretycznie sprobowac napisac to w Delphi przy uzyciu API i dllek z C++.

Tzn jesli chcialbys skopiowac plik na palma albo z palma i pokazac progress barra na kompie a nie na telefonie.

W przeciwnym wypadku Delphi odpada a to dlatego, ze nie kompiluje kodu na palmowe procesory. Zawsze jednak zostaje FPC :)

PS. Jest to mozliwe rowniez na wersji 5.0, bo to robilem ;)

0

O [!!!] Ja kiedyś pisałem w FPC. Czyli wystarczy że skompiluje taki plik i będzie działać równierz na windows mobile?
A poza tym zainteresowałem sie platformą .NET w delphi, można więcej informacji o tym?

0

Jest to możliwe w:
Borland Developer Studio 2006 -> Delphi for MS .NET FW
(lub D2005 + CF Preview - nie polecam)

w katalogu .../lib/cf są biblioteki dla Compact Framework 1, ustaw to w ścieżkach kompilatora.

następnie utwórz plik BAT

@echo off

set _DCCILPATH_="C:\Program Files\Borland\BDS\4.0\Bin\dccil.exe"
set _CFUNITS_="C:\Program Files\Borland\BDS\4.0\lib\cf"
set _PROJECTNAME_=%1
set _PROJECTDIR_=%2

set _BDSDIR_="C:\Program Files\Borland\BDS\4.0"
path %_BDSDIR_%;%PATH%

SHIFT
SHIFT
:LOOP
IF "%1" == "" GOTO END
set _PROJECTDIR_=%_PROJECTDIR_% %1
SHIFT
GOTO LOOP
:END

cd %_PROJECTDIR_%
del *.dc?il

%_DCCILPATH_% "%_PROJECTDIR_%%_PROJECTNAME_%" -u%_CFUNITS_% -luSystem.Windows.Forms -luSystem.Data --clrversion:v2.0.50727
pause

Następnie
Tools -> Configure tools... -> Add

Title: Compile .NET CF (cokolwiek)
Program: c:\sciezka\do\pliku.bat
Parameters: $SAVEALL $NAMEONLY($PROJECT).dpr $PATH($PROJECT)

Tworzysz zwyczają Windows Form Application (dostosuj rozmiar formatki do rozdzielczosci urzazenia),
kompilujesz projekt poprzez Tools -> Compile .NET CF

Jeśli zobaczysz jakieś błędy kompilacji należy usunąć (bądź zakomentować) właściwości, które je powodują (nie wszystkie właściwości są obsługiwane przez CF np. TabIndex);

Ważna uwaga odnośnie urządzenia na jakim aplikacja ma działać. W PocketPC można stosować Buttony, natomiast w Smartphonach przyciski spowodują błąd podczas uruchamiania aplikacji.

Niestety najnowszy CodeGear Delphi 2009 nie umożliwia kompilowania aplikacji dla .NET Compact Framework, gdzieś wyczytałem że - to się nie opłacało. Ale możliwe, że były też inne powody. Warto skorzystać z Google bo na stronach CodeGear jest sporo informacji o Delphi2006 i .NET CF.
Niestety (2.) D2006 umożliwia kompilowanie TYLKO w wersji 1 .NET CF, a biorąc pod uwagę, że "mamy" już wersje 3.5, narzędzie to okazuje się przestarzałe technologicznie. Warto też zwrócić uwagę na to że na urządzeniach mobilnych wykorzystywana jest wersja Compact Framework, która jest "okrojoną" wersją "normalnego" FW.
Jeżeli poważnie myślisz o programowaniu na Windows Mobile pomyśl o C# Visual Studio. SDK zawiera biblioteki dla CF, emulator, a w Internecie jest multum informacji i wskazówek.
Długo nie mogłem przekonać się do C#, ale teraz traktuje je na równi z Delphi. Chociaż... mam wielki sentyment do Pascala i Delphi i ta "miłość" chyba nigdy się nie skończy :)

Jest jeszcze możliwość "skorzystania" z Lazarus + FPC + Dodatek WinCE ale nie mam najlepszych doświdczen w z tym narzędziem. Aplikacje są duże, długo się uruchamiają i nie działają na Smartphonach.

To tyle na ten temat.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Kempiński

0

Bardzo dziękuje za pomoc :-)
Mam ostatnią prośbę o jakiś link gdzie dokładniej wyjaśnione jest co i jak z C#, może jakiś kurs (jeśli jest inaczej niż przy zwykłym C#) i jakiś link do pobrania poprawnej wersji :-)

Jeszcze raz bardzo dziękuje :-)
I Pozdrawiam
Filip :-)

0
DeZee napisał(a)

BarWiedzo dziękuje za pomoc :-)
Mam ostatnią prośbę o jakiś link gdzie dokładniej wyjaśnione jest co i jak z C#, może jakiś kurs (jeśli jest inaczej niż przy zwykłym C#) i jakiś link do pobrania poprawnej wersji :-)

Jeszcze raz bardzo dziękuje :-)
I Pozdrawiam
Filip :-)

Cała przyjemność po naszej stronie :) :) :)

Jeżeli dopiero zaczynasz programowanie w C# polecam kupić książkę "Wstęp do programowania w języku C# Boduch Adam. wyd. Helion", lub pokrewne. Tam znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.
Chyba nie można zainstalować SDK do wersji darmowej (Express) VS. Więc musisz sobie 'w jaikiś sposób' znaleŹć VS 2005, a następnie zainstalować SDK http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=06111A3A-A651-4745-88EF-3D48091A390B&displaylang=en
Książka jest o wiele lepsza od internetowego kursu i uwierz mi że nie warto na tym oszczędzać.

Pozdrawiam
BK

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1